20 Μαρ 2015

Στις 21 Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα ποίησης και το γιορτάζουμε

Σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος διοργανώνονται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Ο Ιανός, γιορτάζει για.... 9η συνεχόμενη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και μαζί με περισσότερους από 50 ανθρώπους του πνεύματος -ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφους- διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση, το Σάββατο 21 Μαρτίου. Ο καθένας επιλέγει να απαγγείλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του Ιανού θα παρουσιαστούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ανάμεσα σε πολλούς άλλους ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, η τραγουδίστρια Γιώτα Βέη, ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Βραχνός, ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός, ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς, η τραγουδίστρια Ερωφίλη, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Ματούλα Κουστένη, η ερμηνεύτρια Αφροδίτη Μάνου, ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, ο ποιητής Σταμάτης Πολενάκης, και πολλοί ακόμα. Την εκδήλωση παρουσιάζει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Ο χώρος Persona Grata στην Ηλιούπολη φιλοξενεί το Σάββατο 21 Μαρτίου, μια βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια ελληνική ποιητική δημιουργία, παρουσιάζοντας ποιήματα τόσο κλασικών και καταξιωμένων ποιητών, όσο και νέων σύγχρονων ποιητικών φωνών. Εκτός από την ανάγνωση ποιημάτων, η βραδιά θα περιλαμβάνει και μελοποιημένο ποιητικό λόγο, καθώς και εικονοποιημένη ποίηση, μέσα από την προβολή video poetry νέων δημιουργών.

Δύο ξεχωριστές παραστάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης φιλοξενεί και ο Πολυχώρος Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αρκετοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στις 2 αυτές παραστάσεις, που υμνούν την Ποίηση, τα ποιήματα και τους ποιητές. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, ο Γιάννης Κούτρας και ο Απόστολος Ρίζος θα μας ταξιδέψουν μέσα από τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία.

Την Κυριακή 22 Μαρτίου, οι Encardia αναλαμβάνουν να μας παρασύρουν με γκρεκάνικη ποίηση και ελληνόφωνους ποιητές της Κάτω Ιταλίας.

Η Κική Δημουλά θα βρίσκεται στο κατάστημα του Μεγάρου Μ Shop την Κυριακή 22 Μαρτίου και θα υπογράφει όλα της τα βιβλία.

Τέλος, το Σάββατο 21 Μαρτίου, το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί τρεις ποιητές και το έργο τους. Ο Κώστας Κουτσουρέλης θα διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία του «Αέρας Αύγουστος» και «Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη», ενώ θα σχολιάζει μουσικά ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, ο Γιώργος Κακουλίδης θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Γιώργος Κακουλίδης – Ποίηση 1979-2012» ενώ παράλληλα θα σχολιάζει μουσικά στο πιάνο ο Θάνος Μικρούτσικος και τέλος, ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη θα διαβάσει ο Μηνάς Χατζησάββας και η Λουΐζα Σοφιανοπούλου με τον Θοδωρή Κότσυφα θα συνοδεύουν μουσικά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο