7 Μαρ 2015

21 χρόνια χωρίς τη Μελίνα- Οι παρακαταθήκες της μεγάλης Ελληνίδας

Το πανελλήνιο παγώνει στην είδηση του θανάτου της 21 χρόνια πριν.

Στις 6 Μαρτίου η Μελίνα Μερκούρη αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Memorial» στην Αμερική. Την ίδια μέρα ...
η είδηση φτάνει από την Νέα Υόρκη στην Αθήνα. Η Μελίνα Μερκούρη, η μεγάλη ελληνίδα με τη διεθνή ακτινοβολία έσβησε από καρκίνο στο νοσοκομείο Memorial. «Τι είναι αυτό που μπορεί να σας δαμάσει;», την είχε ρωτήσει ένας δημοσιογράφος κάποτε. «Μόνο ο θάνατος», είχε απαντήσει.

Τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό της, η Μελίνα Μερκούρη κηδεύτηκε με τιμές πρωθυπουργού.

Η σορός της έφτασε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου του 1994 και τέθηκε σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Την Πέμπτη 10 Μαρτίου του 1994 ψάλλεται η νεκρώσιμος ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και αμέσως μετά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τη συνοδεύουν ως το Α” Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

Η Μελίνα Μερκούρη αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός, κανένας άλλος Έλληνας μέχρι το θάνατό της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Η σπουδαία Ελληνίδα συνεχίζοντας με πάθος και ηδονή το όραμά της, δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα για να έρθει το θέατρο στην επαρχία, ενώ δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».


Ποια ήταν όμως η Μελίνα Μερκούρη 


Η Μελίνα γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.


Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Το ντεμπούτο της στη σκηνή το κάνει το 1944, στο Θέατρο Βρετάνια με το θίασο του Γιώργου Παππά και Αντώνη Γιαννίδη, με το έργο του Αλέξη Σολομού «Το μονοπάτι της Λευτεριάς» και ακολουθεί το έργο του Laszlo Bus-Fekete «H κόμισσα και ο καμαριέρης». Ακολουθούν: 1945-1946 «Μις Μπα», «Θα σε παντρευτώ Τέρας», «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πωλείται Κέφι», «Η Μπόρα Πέρασε», «Επικίνδυνη Στροφή», «Ο Άνθρωπος και τα Όπλα», «Φαύλος Κύκλος», «Της Νύχτας τα Καμώματα», «Ένας Φίλος θα ‘ρθει απόψε» 1946 «Τρισεύγενη», «Ανατολικά του Σουέζ», «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ», «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου», 1947 «Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος», «Γαμήλιο Εμβατήριο», «Ο Βασιλικός», «Το τραγούδι της Κούνιας».



Το 1949 το κοινό θα την αποθεώσει! Η Μερκούρη λαμβάνει ρόλο πρωταγωνίστριας στο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος» και στο ρόλο της Μπλάνς.

Από το 1951 αρχίζει να πρωταγωνιστεί παράλληλα και στην Γαλλική θεατρική σκηνή, όπου έγινε μούσα ενός από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς, του Μαρσέλ Ασάρ.

Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά της ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη«Στέλλα» το 1955. Ενώ πέντε χρόνια μετά, το 1960, με το ρόλο, της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» αλλά και τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε πλέον διεθνή φήμη.

Το 1965 παντρεύεται τον σημαντικό αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, ο οποίος και τη σκηνοθέτησε στις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Φαίδρα» (1962), «Τοπκαπί» (1964) και «A Dream of Passion» (1978).


Η Μελίνα Μερκούρη είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια της επταετίας (1967-1974) πολέμησε σφοδρά τη Χούντα, χρησιμοποιώντας τη φήμη και τη λάμψη που είχε αποκτήσει, με συνέπεια να της αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Έδωσε αρκετές συναυλίες και διοργάνωσε αρκετά μεγάλο αριθμό πορειών αντιδικτατορικού χαρακτήρα. Επεδίωξε και συναντήθηκε με πολιτικούς αλλά και με πνευματικές προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους, με σκοπό να τους ευαισθητοποίησει ενάντια στη χούντα. Κατά την διάρκεια των αγώνων της έγιναν εναντίον της απόπειρες δολοφονίας, μία από τις οποίες παραλίγο να της στερήσει τη ζωή.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας γύρισε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την πολιτική.

Αρκετά χρόνια μετά και σύμφωνα με την δική της επιθυμία μετά τον θάνατό της ο σύζυγό της Ζυλ Ντασέν και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Λανγκ ίδρυσαν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το οποίο έχει ως στόχο την επιστροφή των κλαπέντων μαρμάρων της Ακρόπολης.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο