15 Φεβ 2015

Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων για τη σπάνια διπλή ταφή στο σπήλαιο Αλεπότρυπα


Τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη σπανιότατη ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας που βρέθηκε στο σπήλαιο Αλεπότρυπα στον Διρό και η οποία χρονολογείται στο...
3800 π.Χ. (είδηση που μόλις έγινε γνωστή από το Υπουργείο Πολιτισμού), ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, Δρ Γ. Α. Παπαθανασόπουλος.

Ο Δρ Γ. Α. Παπαθανασόπουλος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέγοντας: «Είναι μια επιβεβαίωση της αρχικής απόφασής μου να αρχίσω να ερευνώ από το 1970 το σπήλαιο και την περιοχή του. Δυστυχώς, το σπήλαιο αρχικά λειτούργησε τουριστικά από την τοπική κοινότητα, χωρίς καν να έχει γίνει έρευνα. Τα σταμάτησα όμως όλα, ώστε να αρχίσει και να προχωρήσει η έρευνα, επίσης έφτιαξα και ένα μουσείο, το οποίο είναι και το μόνο που λειτουργεί για το κοινό. Είναι μεν μικρό, αλλά όπως μου λένε όσοι το βλέπουνε «μιλάει» για το εύρημα» δήλωσε ο ανασκαφέας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία που είχε ο εντοπισμός του σπηλαίου από τους σπηλαιολόγους, Γιάννη και Άννα Πετροχείλου το 1958. «Ίσως δεν θα ξέραμε τον Διρό αν δεν ήταν η Άννα Πετροχείλου, η οποία ακολουθούσε παντού τον άνδρα της, που ήταν γεωλόγος. Της οφείλει πολλά η χώρα γιατί ασχολήθηκε πολύ με τα σπηλαιολογικά» επισήμανε. Ο κ. Παπαθανασόπουλος αναφέρθηκε και στο τωρινό εύρημα. «Βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Ο τύπος της ταφής σε συνεσταλμένη θέση είναι κάτι σύνηθες στα νεολιθικά χρόνια, ωστόσο η συγκεκριμένη διπλή ταφή σε στάση εναγκαλισμού είναι από τις αρχαιότερες γνωστές που υπάρχουν. Κάποια στιγμή με την επέκταση του μουσείου οι σκελετοί θα συμπεριληφθούν όπως βρέθηκαν. Ήδη στο μουσείο εκτίθεται ένας ολόκληρος σκελετός» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει την έρευνα από τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμοού (ΥΠΠΟ) γνωστοποίησε δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, που εντάσσεται στο πενταετές Ανασκαφικό και Μελετητικό Έργο Διρού, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2014


Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων, Δρος Γ.Α. Παπαθανασόπουλου, από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας (υπεύθυνη Δρ Α. Παπαθανασίου) σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επιστήμονες και υπό την εποπτεία των Ε΄ΕΠΚΑ και 5ης ΕΒΑ. Στόχο του είχε την ολοκλήρωση των ερευνών και την προετοιμασία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας ανασκαφής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα και την ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο