27 Φεβ 2015

Φουντώνουν τα σενάρια για συγχώνευση – μαμούθ στο χώρο των ΜΜΕ

Στον δρόμο προς τη συγχώνευση φαίνεται πως οδεύουν τελικά, οι εταιρείες κολοσσοί του Τύπου ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ.

Τα σενάρια που είχαν γραφτεί το... προηγούμενο καλοκαίρι αναζωπυρώνονται και σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς των δύο ισχυρών εταιρειών έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα πως η συγχώνευση είναι ο κατάλληλος τρόπος ώστε να απαλλαγούν από τα οικονομικά βάρη, την υπερχρέωση και τις πιέσεις των τραπεζών.

Είναι γεγονός, ότι τα προηγούμενα χρόνια οι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών είχαν συζητήσει το ίδιο ενδεχόμενο, αλλά χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει πράξη.

Οι συνεχόμενες διαφωνίες τους απομάκρυναν δύο φορές από το τραπέζι της συμφωνίας. Το περασμένο καλοκαίρι οι δύο εκδοτικοί όμιλοι είχαν έρθει και πάλι κοντα σε συμφωνία με δεδομένο τον μεγάλο δανεισμό και την αδυναμία σύναψης νέων δανείων. Η έλλειψη ρευστότητας, είχε τότε οδηγήσει το συγκρότημα του Πήγασου σε καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους (για πρώτη φορά από το 1981 που εκδόθηκε το «Εθνος») ως και δύο μήνες.

Τον περασμένο Αύγουστο οι συχνές επισκέψεις του μεγαλομετόχου του Πήγασου Φώτη Μπόμπολα στο γραφείο του Σταυρου Ψυχάρη στη Μιχαλακοπούλου είχαν… φουντώσει τα σενάρια για την επικείμενη συγχώνευση.

Όμως, στις 22 Ιούλιου, η Πήγασος συμφερόντων Γιώργου Μπομπολα με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπάθησε να βάλει… φρένο στα όσα ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα, αναφέροντας ότι: «Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 2586/21.07.2014 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωρίζει στο επενδυτικό και στις αρμόδιες αρχές, διαψεύδοντας τη σχετική αναφορά περί οποιασδήποτε συμφωνίας και υπογραφής μας με τη ΔΟΛ ΑΕ, ότι αποτελεί πάγια εταιρική πρακτική μας η άμεση γνωστοποίηση και ενημέρωση για κάθε επιχειρηματική εξέλιξή μας».

Το κυρίαρχο στοιχείο, όμως, που εμπόδιζε τις συνομιλίες ΔΟΛ και Πήγασου να φτάσουν σε συμφωνία είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια που είχε και έχει πάντα η οικογένεια του κ. Μπόμπολα σε διάφορες επιχειρήσεις της.

Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να υπάρξει γιγαντιαία συγχώνευση με την προσθήκη και της Τηλέτυπος, η οποία, σε αυτήν την περίπτωση, θα αποτελέσει την εταιρεία που θα απορροφήσει τις άλλες δύο.

Οσο για το θέμα του υψηλού δανεισμού, οι τράπεζες διεμήνυαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση άμεσου κουρέματος.

Αν όμως το νέο σχήμα προχωρούσε στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου και μπει φρέσκο χρήμα, θα εξέταζαν τη μετοχοποίηση μικρού μέρους (όχι πάνω από 15%) του υφιστάμενου δανεισμού.

Το σενάριο αυτό «κόλλησε» στις αντιρρήσεις του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος ζητούσε τη συγχώνευση Mega – Star. Για το σενάριο αυτό, μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να επανεξεταστεί δόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, στο κτήμα του στο Πόρτο Χέλι, πραγματοποίησε τα βαφτίσια του εγγονού του (του γιου του Νίκου Βαρδινογιάννη). Καλεσμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και ο Γιώργος Μπόμπολας και ο Σταύρος Ψυχάρης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο