11 Φεβ 2015

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις του Λυσιστράτη Μία δολιοφθορά Από Το ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε μια υπόγεια γιάφκα, στα χρόνια τα εμφυλιακά, λίγο πριν λίγο μετά, ένας θίασος γυναικών οργανώνει αντίσταση εφ’ όλης της ύλης. Ο στόχος τους ιερός: να απελευθερώσουν τον....
εξόριστο Έρωτα. Το όχημα αριστοφανικό: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. To τοπίο ελλαδικό: Αθήνα, Μακρόνησος, Επίδαυρος, Καστοριά, Ύψωμα 2523 (δεν γνωρίζετε στρατιωτική ιστορία;). Η μάχη με Θεούς, Ξένους και Τέρατα θα δοθεί και, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μνήμης, καθετί θα καταγραφεί (για να ξεχαστεί, για να ξεχαστεί).

Συντελεστές 

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης

Σκηνικό – Κοστούμια: Μαρία Μυλωνά

Μουσική: Περικλής Βραχνός

Επιμέλεια κίνησης: Πόλυ Βόικου, Θωμάς Βελισσάρης

Φωτισμοί: Miguel Oso Laustaunau

Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση παραγωγής: Τατιάνα Νικολαΐδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Βιολέττα Θεοδωρίδου

Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Μελίνα Γαρμπή, Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Μαρίνα Καζόλη, Τζίμης Κούρτης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Κωνσταντίνα Λιάκου, Ιόλη Ραγκούση, Ελένη Σαμαντζή, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος.




Trailer: Αλέξανδρος Βοζινίδης

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βοζινίδης, Lea Wood

Σχεδιασμός αφίσας: Άνια Βουλούδη

Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Πασχαλίδης

Μεταποίηση κοστουμιών: Δέσποινα Βελισσάρη


Οργάνωση, εκτέλεση παραγωγής: ANIMA ANIMAL


Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:15 

στο Θέατρο Εταιρότητα (Χριστοπούλου 12), τηλ. 2310229249

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ανέργων, ατέλειες σπουδαστών). Μέλη ΣΕΗ: είσοδος ελεύθερη.


Έγραψαν για την παράσταση

«…Τέλος, η ουσία του θεάτρου δεν είναι να δίνει απαντήσεις αλλά να θέτει ερωτήματα.. Μια τέτοια φωνή είναι και του σχήματος «Εταιρότητα» κι αξίζει να την «ακούσετε»…»

Παύλος Λεμοντζής, Καθημερινός Τύπος της Καβάλας


«…Λυσιστράτη, μια δολιοφθορά: Ύμνος του θεάτρου. Της ερωτικής φύσης των ανθρώπων. Από το πολιτικό της αρχαίας κωμωδίας στο θέατρο του βουνού ως προφανές πρόσχημα αντίστασης και από την ποίηση των μεγάλων ποιητών στο δημοτικό τραγούδι ως παρακαταθήκη και πεδίο έκφρασης. Παράδειγμα εφαρμογής στη σύγχρονη ερμηνεία μιας ιστορίας που συνεχίζεται. Ως Εθνικός Ύμνος σε υπόκρουση συντελεσμένων γεγονότων.

Συγχαίρουμε τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς της ομάδας Εταιρότητα για το πολυσύνθετο επίπεδο της καλλιτεχνικής τους υπόστασης και την αισθητική του θεάτρου που υπηρετούν με προσήλωση και πάθος.»

Αγγέλα Μάντζιου, Gr-4-you.com


«…Ο Θωμάς Βελισσάρης σκηνοθέτησε δίνοντας έμφαση, όπως συνήθως αρέσκεται, στη σύζευξη λόγου-κίνησης και στην εξπρεσιονιστική εκφραστικότητα: ευκρίνεια στις προθέσεις, σαφήνεια στην εκφορά του λόγου, απουσία άσκοπου ψυχολογισμού, συνοχή. Οδήγησε τη σκηνοθετική αφήγησή του σε οριστικό σημείο. […] 

Ένα κριτικό μετα-κείμενο, μία ιστορικοπολιτική σάτιρα, ένα σκηνικό παίγνιο, ένα πολύτιμο πεδίο παρατήρησης. Μη διανοηθείτε να το χάσετε.»

Κατερίνα Διακουμοπούλου, Εφημερίδα Μακεδονία


«…Χωρίς κραυγές, υπερβολές και άτσαλες λύσεις, ο Βελισσάρης, από τη θέση του σκηνοθέτη, κινήθηκε λιτά, κρατώντας διαρκώς τους αρμούς της παράστασης καθαρούς. Ακούμπησε στον αγαπημένο του εξπρεσιονισμό, πέρασε δεξιά και αριστερά πινελιές με αύρα γκροτέσκ, δίδαξε στους ηθοποιούς το εξωτερικό παίξιμο και την ελεγχόμενη υπερβολή και γενικά έδεσε ένα σύνολο το οποίο, αν και άνισο υποκριτικά και εμπειρικά, κατάφερε να σταθεί αξιοπρεπώς, δημιουργώντας ένα σφιχτό σύνολο, που έπαιξε με φιλότιμο, παλμό και καθαρότητα μέσων. Ούτε πόζες, ούτε σφίξιμο, ούτε κόρδωμα. Και καλά έκαναν. Γιατί όποιος προσπαθεί να κρύψει ή ντε και καλά να προβάλει κάτι στη σκηνή προδίδεται από τα ίδια τα μέσα που χρησιμοποιεί…»

Σάββας Πατσαλίδης, parallaximag.gr



«…Μια θυελλώδη ροή υπαινιχτικών εικόνων και δράσης, στα όρια της σάτιρας. Τραγελαφικές καταστάσεις που λύνεσαι στα γέλια, αναγνωρίσιμες ατάκες (που κάτι θέλουν να μας πουν), γρήγορα flash-back στο χρόνο και μια αύρα μυθικού Αριστοφάνη να σε ταξιδεύει σουρεαλιστικά. Το κείμενο: περιεχτικό, με σαφείς συμβολισμούς και σύγχρονες αναφορές που δύσκολα μπορούν να διαφύγουν της προσοχής. Και ένας πρωταγωνιστής (Θωμάς Βελισσάρης) που (μας) παίζει με το βλέμμα: αεικίνητος, ακριβής, ευρηματικός…»

Ελβίνα Πασχάλη, culturenow.gr


 ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη

2310. 229 249

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο