24 Φεβ 2015

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα 164 χρόνια απ” τη γέννηση του Αλ. Παπαδιαμάντη

Εκδήλωση – αφιέρωμα στην κατά Οδυσσέα Ελύτη “μαγεία” του μέγιστου των ελληνικών γραμμάτων, στην “κορυφή των κορυφών” (κατά τον Κωνσταντίνο Καβάφη) – Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, διοργανώνει η ...Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 164 χρόνων από την ημέρα της γέννησής του “…Εν Σκιάθω”.

“Εγεννήθην εν Σκιάθω, τη 4η Μαρτίου 1851. Εβγήκα από το Ελληνικόν Σχολείον εις τα 1863, αλλά μόνον τω 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος, όπου ήκουσα την Α΄ καί Β΄ τάξιν. Αργότερα έγραψα περί τα εκατόν διηγήματα, δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά καί εφημερίδας” γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εγεννήθην εν Σκιάθω τη 4 Μαρτίου 1851» τιτλοφορείται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Στην εκδήλωση ομιλητές ορίστηκαν οι: Στέλιος Παπαθανασίου, φιλόλογος, διδάκτωρ Φιλολογίας και Θεολογίας: με θέμα: «Η γέννηση του Παπαδιαμάντη- Η επιβίωσή του», και Γιώργος Σανιδάς, συγγραφέας με θέμα: «Η Πολιτική και ο Παπαδιαμάντης».

“Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου” γράφει “σχετικά” ο Παπαδιαμάντης στους “Εμπόρους των εθνών” (Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα «Μη Χάνεσαι» -Νοέμβριος 1882 -Φεβρουάριος 1883).

Στην εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης θα ακουστούν ποιήματα του Παπαδιαμάντη, συνοδευμένα αρμονικά από τις μελωδίες της φυσαρμόνικας του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου και μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση του Χρήστου Αλαβέρα.

Κείμενα θα απαγγείλουν οι: Μαριάννα Καλαϊτζή και Βάσω Φιλιπποπούλου ενώ την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος και μουσικός Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο