6 Ιαν 2015

Η αγωνία κορυφώνεται! Υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στον τύμβο Καστά;

Θα μιλήσει η "ακτινογραφία" του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Τυχόν ύπαρξη κι άλλων τάφων; ΄Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά...
Υπάρχουν κι άλλοι τάφοι – πέραν του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης – εντός του τύμβου Καστά; Το ερώτημα έρχεται στην επικαιρότητα καθώς η γεωφυσική διασκόπηση, βρίσκεται σε εξέλιξη στα σημεία ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα έχουμε νεώτερα σχετικά με την «ακτινογραφία» του τύμβου που πραγματοποιείται υπό τον επικεφαλή, κ. Γρηγόρη Τσόκα, και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξάλλου, το «σκανάρισμα» θα συνεχιστεί και στην ευρύτερη περιοχή του Τύμβου.

Ο τύμβος έχει διάμετρο 158,4 μέτρα, εκ των οποίων η ανασκαφή καλύπτει μόνο 25 μέτρα. Γι' αυτό και δεν είναι λίγοι οι αρχαιολόγοι που διατυπώνουν τη θεωρία ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του τύμβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τύμβο της Βεργίνας, με πολύ μικρότερη διάμετρο, βρέθηκαν περισσότεροι του ενός τάφοι.

Συχνό το φαινόμενο της ύπαρξης περισσότερων του ενός τάφων κάτω από τον ίδιο τύμβο

«Είναι συχνό το φαινόμενο της ύπαρξης περισσότερων του ενός τάφων κάτω από τον ίδιο τύμβο», έχει πει o καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Φάκλαρης. Αυτό το έχουμε στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, που “σκέπαζε” τρεις μακεδονικούς και έναν κιβωτιόσχημο τάφο, στον τύμβο Μπέλλα στη Βεργίνα, αλλά και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τα όσα μας έχει πει ο κ. Φάκλαρης, ο Καστάς είναι ο μεγαλύτερος γνωστός τύμβος της Μακεδονίας. Δεν είναι ο μεγαλύτερος που γνωρίζουμε από τα αρχαία κείμενα, αλλά είναι ο μεγαλύτερος που έχει εντοπίσει η αρχαιολογική σκαπάνη. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει, οι διαστάσεις του είναι «τερατώδεις», κάτι που δεν βοηθά τη διασκόπηση, μια διαδικασία, ωστόσο, η οποία συνιστά μη καταστροφική μέθοδο. Για τον κ. Φάκλαρη, οι τύμβοι είναι μνημεία από μόνοι τους. Αξίζουν και αυτοί, ειδικά σήμερα που υπάρχει η τεχνογνωσία, να μην τους θυσιάζουμε για τις ανάγκες της έρευνας. «Είναι πιθανόν να υπάρχουν κι άλλοι τάφοι…», κατέληξε ο κ. Φάκλαρης.

Υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στον τύμβο...

Αίσθηση είχαν προκαλέσει και οι δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιου Νακάση, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στον Τύμβο προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε σωστά η ανασκαφή. «Αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι μεγαλύτεροι και ίσως ο Λέων της Αμφίπολης να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης», είχε πει.

Και ο αρχαιολόγος, Κώστας Σουέρεφ, ωστόσο, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ τόνισε ότι «θα πρέπει να ελεγχθεί ο περίβολος του τάφου της Αμφίπολης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι».Ο ίδιος, μάλιστα, είχε υπενθυμίσει ότι και στους τάφους των Αιγών είχε συμβεί το ίδιο.

Γύρω από τον τύμβο υπάρχουν αρχιτεκτονήματα, όπως σαρκοφάγοι και ναΐσκοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις της αμερικανίδας αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ, που έχει εκφράσει στο προσωπικό της blog, η οποία παρ’ ότι έχει αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα ήθελε να ταφεί στον τόπο του και πιθανότατα γι’ αυτό να κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει φτιαχτεί ποτέ στην Ελλάδα, έχει υποστηρίξει την άποψη ότι γύρω από τον τύμβο υπάρχουν αρχιτεκτονήματα, όπως σαρκοφάγοι και ναΐσκοι. «Το βάρος του τύμβου δεν θα πρέπει να ήταν τόσο μεγάλο ώστε να συνθλίψει τους θαλάμους -αρκεί το υπόλοιπο του πυρήνα του λόφου να ήταν στέρεο. Επομένως, θεωρώ πιθανό να υπήρχαν και άλλες συστοιχίες δωματίων εντός του τύμβου».

Θάβονταν κατά γένη σε τύμβους σαν του Καστά;

Η άποψη ότι σε τύμβους σαν κι αυτόν θάβονταν κατά γένη ακούγεται μεταξύ άλλων. «Ηταν συνήθεια να κάνουν οι κατιόντες τάφους δίπλα στους τάφους των συγγενών τους;» έχει ρωτήσει το TheTOC.gr την ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου, φοιτήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου, η οποία συμμετείχε το 1977 στη «χρυσή ανακάλυψη» του τάφου του Φιλίππου Β΄στη Βεργίνα. «Βεβαίως, είναι η απάντησή της. Με ποικίλες αιτίες και αφορμές». Η απάντησή της είναι ιδιαίτερα επίκαιρη την ώρα που το στοίχημα της ανασκαφικής ομάδας του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης είναι να αποκαλυφθεί αν ο τύμβος Καστά με τον περίβολο το μισού χιλιομέτρου «φιλοξενεί» κι άλλου τάφους.

Η εξέλιξη της γεωφυσικής έρευνας θα καθορίσει και τις όποιες αποφάσεις για την πορεία της ανασκαφής, αν δηλαδή θα κάνει ή όχι τομές και πότε η επικεφαλής της, Κατερίνα Περιστέρη.
Πηγή: thetoc.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο