19 Ιαν 2015

Και ο Γιώργος Κώνστας στη γειτονιά των αγγέλων

Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο (17/01), ο ηθοποιός Γιώργος Κώνστας, σε ηλικία 65 ετών. 

Γεννημένος στον Πειραιά το 1949, ο Γιώργος Κώνστας σπούδασε στη ....Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου, και στο Ωδείο Πειραιώς (κλασσικό τραγούδι και φλάουτο). Σπούδασε επίσης χορό και εργάσθηκε στα Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη και στο Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.

Για αρκετά χρόνια δούλεψε στο Εθνικό Θέατρο με σκηνοθέτες τους Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Σολωμό, Σπύρο Ευαγγελάτο και άλλους.

Από το 1983 έως το 1987 ανέλαβε το θεατρικό τμήμα του Alberus Magnus Gymansium στη Νότια Γερμανία.

Το 1991-1992, μέσω του Δήμου Κορίνθου και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεύθυνε ένα πρόγραμμα με αντικείμενο τη Σπουδή στο Αρχαίο Δράμα, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγάλης θεατρικής ομάδας και το ανέβασμα της τραγωδίας του Ευριπίδη «Βάκχες» στα αρχαία θέατρα της Κορινθίας.

Πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα όπως στις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ σε δική του σκηνοθεσία, στο «Ο θάνατος και η κόρη» του Ντόρφμαν σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, «Τότενφλος» του Χάραλντ Μύλλερ σε σκηνοθεσία ΄Ερσης Βασιλικιώτη, «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ σε δική του σκηνοθεσία, «Ο Συντηρητής» έργο δικό του, σε δική του σκηνοθεσία. Ερμήνευσε βασικούς ρόλους σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Τιμήθηκε επίσης με τα βραβεία:

Α' Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης 1988 για την ταινία του Γ.Καρυπίδη «Στη σκιά του φόβου».

Α΄Βραβείο Θεατρικού Έργου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου για το έργο «Αχ αυτός ο Τζων Γουαίην» ή «Οι θείες της Ελπινίκης»

Α΄Βραβείο Θεατρικής Εστίας Τρανούλη 2002 για το μυθιστόρημα «Ενισχυτής αναμνήσεων»

Γ΄Κρατικό Βραβείο Θεατρικού ΄Εργου 2007 για το έργο «Ο Συντηρητής»

Τον Φεβρουάριο 2003 έγραψε και σκηνοθέτησε το μουσικό δρώμενο «Δρ.Τζέκυλ και κος Χάυντ» που ανέβηκε στο θέατρο Lowry του Μάντσεστερ της Αγγλίας. σε συνεργασία με τη μουσικό Μαρίκα Κλαμπατσέα.

Επίσης είχε συγγράψει αρκετά θεατρικά έργα:

«Οι θείες της Ελπινίκης» ή «Αχ αυτός ο Τζων Γουαίην», «Δρ.Τζέκυλ και κος Χάυντ», «Τσέρνομπιλ-Ζώνη Ερήμωσης», «Ο Συντηρητής», «Η επιστροφή του Διόνυσου», «Εγώ, ο Φρειδερίκος Νίτσε» αλλά και το μυθιστόρημα «Ενισχυτής Αναμνήσεων» (εκδόσεις Σαββάλα).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο