1 Ιαν 2015

Ανασκόπηση 2014: Τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς

Μετράμε αντίστροφα για την έλευση του 2015, κάνοντας αναδρομή στα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στη χρονιά που φεύγει....
Το Newsbomb.gr συγκεντρώνει όλα τα σημαντικά γεγονότα του 2014 στον πολιτιστικό τομέα και σας τα παρουσιάζει. Πλούσιο από ανακαλύψεις ήταν το 2014, που είχε δικαιωματικά ένα μεγάλο πρωταγωνιστή, το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Μάρτιος 2014

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Για δέκατη έκτη χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επέστρεψε με ταινίες που φτάνουν απ' όλα τα μέρη του πλανήτη, με τους τυχερούς θεατές να ρίχνουν ματιές σε όλο τον κόσμο.


Απρίλιος 2014

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου στον κατάλογο της UNESCO


Στον ενδεικτικό κατάλογο της λίστας των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνεται το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που αποτελεί μοναδικό στο είδος του. Η σημαντική διάκριση που έλαβε το νησί της Λέσβου προστίθεται στον κατάλογο με τα ελληνικά μνημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO.


Μάιος 2014

Ανοίγει τις πύλες του αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου



Από τον Μάϊο Έλληνες και ξένοι επισκέπτες περιηγούνται στις αίθουσες και τα εκθέματα ενός εκ των ωραιότερων μουσείων σε διεθνές επίπεδο.


Ιούνιος 2014

Νέα εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα



RETURN (the marbles), RESTORE (Parthenon), RESTART (history), με αυτό τον ιδιοφυές τίτλο η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco, η Κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αρχίζει μια νέα εκστρατεία για την μεγάλη επιστροφή των Μαρμάρων.


Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014


Από την 1η Ιουνίου και μέχρι τις 16 Αυγούστου, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014 άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε το κοινό.

Το φετινό του πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε από τις πολλές εγχώριες παραγωγές (27 τον αριθμό), ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (εικοσιτρείς στην Αθήνα, τρεις στα Επιδαύρια και μία στη Μικρή Επίδαυρο).


Αύγουστος 2014

Φάκελος Αμφίπολη!


Η ανακάλυψη του μεγαλοπρεπέστατου ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και οι θεωρίες που το συνοδεύουν έχουν ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται εκτενώς στις εξελίξεις των ανασκαφικών εργασιών της κ. Περιστέρη, στο λόφο Καστά.

Η σύνδεση του μνημείου με τον Μέγα Αλέξανδρο έχει ιντριγκάρει τα διεθνή ΜΜΕ, που από τον Αύγουστο φιλοξενούν άρθρα με τις εξελίξεις και τα σενάρια γύρω από το διάσημο πια λόφο Καστά, της Αμφίπολης.

Η γοητεία της Αμφίπολης

Το 2014 ήταν μια χρονιά με σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι υπόγειες κατασκευές γύρω από το Στόουνχεντς έγιναν πρώτη είδηση για αρκετές ημέρες στα ΜΜΕ, η ανακάλυψη του «Έρεβος» έδωσε τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Καναδά, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη φήμη του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, μάλιστα, συμπεριλήφθηκε και στο Top 10 της ιστοσελίδας archaeology.org.

Δείτε μια μινι ανασκόπηση με τους πιο σημαντικούς σταθμούς της σπουδαίας ανακάλυψης.

10 Αυγούστου 2014: Η Αμφίπολη γίνεται για πρώτη φορά πρώτη είδηση

Η είδηση ότι ανακαλύφθηκε ένας λαμπρός τεραστίων διαστάσεων ταφικός περίβολος κάνει το γύρο των μέσων ενημέρωσης.

7 Σεπτεμβρίου: Δέος από τις δυο Καρυάτιδες


Μετά τις Σφίγγες, οι περίφημες Καρυάτιδες αναγάγουν πέραν πάσης αμφιβολίας το ταφικό μνημείο σε εξέχουσας σημασίας.

12 Οκτωβρίου: Αποκαλύφθηκε ένα καταπληκτικό ψηφιδωτό

Στο θάλαμο αμέσως μετά τις Καρυάτιδες, το μεγαλύτερο τμήμα ενός ψηφιδωτού αποκαλύφθηκε προκαλώντας θαυμασμό στην επιστημονική κοινότητα.

16 Οκτωβρίου: Η Περσεφόνη το τρίτο πρόσωπο του ψηφιδωτού

Μετά και την αποκάλυψη του προσώπου της Περσεφόνης, η επιστημονική κοινότητα συμφώνησε ότι το ψηφιδωτό απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Δία.

21 Οκτωβρίου: Ανακαλύφθηκε στον τρίτο θάλαμο το κεφάλι της δεξιάς Σφίγγας.


12 Νοεμβρίου: Βρέθηκε ο σκελετός

Ντελίριο προκάλεσε η είδηση της εύρεσης ανθρώπινου σκελετού στο όρυγμα κάτω από τα χώματα του τρίτου θαλάμου. Σχεδόν δυο μήνες έχουν περάσει από τότε και ακόμα δεν έχει λυθεί το μυστήριο που αφορά το διάσημο νεκρό του ταφικού μνημείου.


Σεπτέμβριος 2014

Το μυστήριο του ναυαγίου των Αντικυθήρων έρχεται ξανά στην επιφάνεια



Στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων δύτες βούτηξαν και έφεραν στο «φως» εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα που παρέμεναν κρυμμένα. Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων υπό την εποπτεία της διεύθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, έφεραν στην επιφάνεια νέους θησαυρούς. Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα αμφορέων «αναδύθηκαν» από το βυθό.


Οκτώβριος 2014

Η μάσκα του βασιλιά Φιλίππου Β'


Οι Αιγές και ο τάφος του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήρθαν ξανά στο προσκήνιο μετά την ανακάλυψη της μάσκας που φορούσε ο βασιλιάς Φίλιππος εν ζωή, ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Η μελέτη της τέφρας, μάλιστα, έδειξε και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Βασιλιάς Φίλιππος Β' κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Η Αμάλ Αλαμουντίν καταφθάνει στην Ελλάδα


Φρενίτιδα είχε ξεσπάσει τον Οκτώβριο στα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης με την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου. Η δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν που «μάχεται» υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά!


Νοέμβριος 2014

Πλωτινόπολη – Διδυμότειχο: Αποκαλύπτεται ένα μοναδικό ψηφιδωτό


Η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1996 και κάθε χρόνο δίνει νέα αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε νέο τμήμα του μεγάλου ψηφιδωτού, που αποκαλύπτεται κομμάτι-κομμάτι στο δάπεδο του ρωμαϊκού λουτρού. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του τεράστιου ψηφιδωτού δαπέδου.


Βρέθηκε ασύλητος τάφος στη Βεργίνα



Το βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών δεν σταματά να αποκαλύπτει αρχαιολογικούς θησαυρούς, το τελευταίο εύρημα ήταν η ανακάλυψη νέου ασύλητου κιβωτιόσχημου τάφου, για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις.


Δεκέμβριος 2014

Η «Αμφίπολη» του Πλαταμώνα


Οι εργασίες για την κατασκευή οδικών τμημάτων στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, στάθηκαν αφορμή για την αποκάλυψη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα. Στην περιοχή εντοπίστηκε ένα αρχαίο νεκροταφείο της ύστερης εποχής του χαλκού (1600-1050π.Χ.), με 19 αποκαλυμμένους τάφους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο