24 Δεκ 2014

Κωδωνοφόροι: Το «Game of Thrones» της Ανατολικής Μακεδονίας

Το πανάρχαιο έθιμο που ζωντανεύει με συγκλονιστικό τρόπο 

Ένα πανάρχαιο έθιμο ζωντανεύει με συγκλονιστικό τρόπο μέσα από...
τις φωτογραφίες του Νίκου Βαβδινούδη. Για το έργο του «Πρόσωπα και Προσωπεία» κέρδισε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία People & Cultures Portfolio – TRIBES, ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο. Φωτογραφίες του θα παρουσιαστούν στη Royal Geographical Society του Λονδίνου, από τις 24 Ιουλίου ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2015. Ο ίδιος μας εξηγεί πώς έβγαλε τα φανταστικά αυτά πορτραίτα.



«Είχα παρακολουθήσει ως επισκέπτης τους κωδωνοφόρους και κρατήσα ως εντύπωση την αρχέγονη αίσθηση του εθίμου.Θέλησα να περάσω στις φωτογραφίες αυτήν την εντύπωση, συνδυάζοντας το φυσικό περιβάλλον με τεχνικές στούντιο. Επίσης, δεν είχε γίνει στο παρελθόν συνολική φωτογραφική κάλυψη. Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία (δύο χρόνια), καθώς έπρεπε να έρθω σε επαφή με όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με το έθιμο – και τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που έδειξαν από την πρώτη στιγμή και τη συνεργασία τους, χωρίς αυτήν το θέμα δεν θα πραγματοποιούνταν. Δεν βασίζομαι σε αυθόρμητες λήψεις».



«Σε κάποιες φωτογραφίες είναι έντονοι οι συνειρμοί με την ελληνική μυθολογία – κάποιοι από τους φωτογραφημένους, έχοντας στάχτες στα πρόσωπά τους, θυμίζουν χάλκινα αγάλματα της αρχαιότητας. Σε άλλες, οι προβιές που φορούν δηλώνουν άμεσα τις αρχέγονες καταβολές τους. Ίσως να γίνεται και μία προσπάθεια αναφοράς στον μύθο με το χρυσόμαλλο δέρας. Το παιχνίδι του στησίματος με τις μορφές πίσω από τα πανιά, χωρίς τη χρήση του Photoshop, θυμίζει το θέατρο σκιών, ένα ακόμα στοιχείο της ελληνικής παράδοσης. Οι ανθρώπινες μορφές παίζουν με το γύρω περιβάλλον και δημιουργούν έναν διάλογο με αυτό. Συγκινησιακή φόρτιση τη στιγμή της φωτογράφησης δεν υπάρχει. Ο θεατής των φωτογραφιών ερμηνεύει το τελικό αποτέλεσμα με τον δικό του τρόπο. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να αφήνεις τη φαντασία του ελεύθερη».



«Οι φωτογραφίες σαφώς και δεν είναι λαογραφικού χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση απαιτεί προσήλωση στις ενδυματολογικές λεπτομέρειες και φωτογραφική καταγραφή κατά τη διάρκεια του δρώμενου», λέει ο κ. Βαβδινούδης. «Οι φωτογραφίες είναι σκηνοθετημένες (staged photography), η πρόθεσή μου ήταν να δω τον άνθρωπο πίσω από τη στολή, ενταγμένο στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον των οικισμών. Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στους οικισμούς του νομού Δράμας: Μοναστηράκι, Ξηροπόταμο, Πετρούσα, Πύργοι, Καλή Βρύση, Παγωνέρι, Βώλακα και στη Νικήσιανη του νομού Καβάλας. Χρησιμοποιήθηκαν, κατά περίπτωση, φυσικά σκηνικά, εντάσσοντας τους φωτογραφιζόμενους στο οικείο περιβάλλον».



«Σε ορισμένες φωτογραφίες ο τεχνητός φωτισμός λειτουργεί ως προβολέας, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την μεταμφίεση. Η αφαίρεση της μάσκας εκπλήσσει τον θεατή και γεφυρώνει με απρόβλεπτο τρόπο τον άνθρωπο με τον εκάστοτε ρόλο. Η συγκεκριμένη φωτογράφηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των δρωμένων, εμπλέκει καταγραφικά στοιχεία με την προσωπική ματιά μου».




«Τι με συγκινεί; Η προσήλωση των συμμετεχόντων στο έθιμο, η αγάπη και το πάθος τους να διατηρήσουν μια παράδοση που έρχεται από πολύ παλιά. Επίσης, το μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή των νέων ανθρώπων δείχνει ότι υπάρχει μέλλον για το συγκεκριμένο δρώμενο».


Μικρό Βιογραφικό 

Ο Νίκος Βαβδινούδης [STUDIO VD] εργάζεται ως φωτογράφος στη Θεσσαλονίκη από το 1992. Εξειδικεύεται στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, στο πορτραίτο και στη φωτογραφία τροφίμων. Συνεργάζεται με μουσεία, κατασκευαστικές και εκδοτικές εταιρείες, αρχιτεκτονικά γραφεία, βιομηχανίες και ξενοδοχεία. Μαθήτευσε στο στούντιο του Δημήτρη Αθυρίδη και από το 1999 διατηρεί το studiovd.gr με τον Χρήστο Δημητρίου. Έργα του έχουν βραβευθεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Συνεργάζεται με τα φωτογραφικά πρακτορεία istockphoto.com και shutterstock.com. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας.
Πηγή: Huffpost.gr / Κωστής Ζαφειράκης

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο