23 Δεκ 2014

Πέθανε ο εικαστικός Γρηγόρης Σεμιτέκολο - Συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού


Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία ...
79 ετών, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς και ζωγράφους, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο.

Πληροφορούμενος τον θάνατο του σπουδαίου εικαστικού, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ανήσυχο πνεύμα, δημιουργικό, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο διακρίθηκε επί δεκαετίες όχι μόνον ως ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς της γενιάς του, αλλά και ως ιδανικός ερμηνευτής των πρωτοποριακών έργων του Γιάννη Χρήστου. Στην πολυσχιδή καλλιτεχνική του δραστηριότητα, καθώς και στον ουσιαστικό δημόσιο λόγο του ,επίκεντρο υπήρξε πάντοτε ο άνθρωπος. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του».


Ο Γρ. Σεμιτέκολο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μαθητεύοντας κοντά στους σπουδαίους Γιάννη Μόραλη και Πάνο Σαραφιανό. Δουλειά του πρωτοπαρουσίασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1962.

Η γνωριμία του με τον συνθέτη Γιάννη Χρήστου είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή του ως περφόρμερ σε έργα σύγχρονης μουσικής με δράση, γεγονός που τον ώθησε στην παρουσίαση ενός δικού του μουσικού happening με το Χρήστο Σφέτσα το 1972.


Ο Σεμιτέκολο παρουσιάζεται ως περφόρμερ στα έργα του Χρήστου «Επίκυκλος» και «Αναπαράσταση ΙΙΙ - Ο Πιανίστας», που παρουσιάστηκαν το 1969 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση της Αθήνας, σε άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και σε πόλης της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το 1974 ο Σειτέκολο εμφάνισε για πρώτη φορά στηv Γκαλερί Νέες Μορφές στην Αθήνα τις κούκλες του. Συνέθεσε μάλιστα ο ίδιος την μουσική επένδυση των έργων του σε συνεργασία με τον Στέφανο Βασιλειάδη.

Ηταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου από το 1983 και έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές αλλά και δημόσιες συλλογές όπως η Εθνική Πινακοθήκη, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου «Λευτέρης Κανακάκης», στο Μουσείο Βορρέ και αλλού.


Το 1993 ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας παρουσίασε την περιαματική ταινία «Κοσμικό ανατομείο» στην οποία ο Γ. Σεμιτέκολο πρωταγωνιστούσε παίζοντας τον εαυτό του. Η ταινία λαμβάνει χώρα στη Σάμο όπου ο Σεμιτέκολο «δραπετεύει» στην προσπάθειά του να ξεφύγει απ' τον σύγχρονο πολύβουο κόσμο κι επιθυμώντας να ξανανιώσει την παιδική αθωότητα, δραπετεύει στη Σάμο. 


Η ταινία (στην οποία ο Σεμιτέκολο έκανε και την σκηνογραφία) αντανακλούσε την ιδιοσυγκρασία του ιδίου του καλλιτέχνη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο