23 Δεκ 2014

Μπίλι Γουάιτλο: Η μούσα του Μπέκετ, η «τέλεια ηθοποιός»

Η πολύ σημαντική βρετανίδα ηθοποιός, αγαπημένη του Σάμουελ Μπέκετ, έφυγε από τη ζωή στα 82 της

Ήταν το πρόσωπο του....
βουβού πόνου, είχαν πει μεγάλοι κριτικοί του θεάτρου για την βρετανίδα Μπίλι Γουάιτλο. Η μεγάλη Βρετανίδα ηθοποιός έφυγε χτες στα 82 της χρόνια, μετά από μια τεράστια καριέρα στο θέατρο, γεμάτη με ρόλους που δεν την καθόρισαν αλλά τους καθόρισε.

Η Γουάιτλο, είχε ξεκινήσει δειλά τα βήματα της στον χώρο του θεάτρου, άλλα και του κινηματογράφου. Η καριέρα της ταυτίστηκε περισσότερο με τις πολλές συνεργασίες της με τον Σάμιουελ Μπέκετ, αλλά η ηθοποιός έχει μείνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό και από πολλούς κινηματογραφικούς της ρόλους καθώς έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από πενήντα ταινίες. 

Οι πιο σημαντικές από αυτές «Ο Οιωνός», «Τhe Krays» και το «Frenzy» του Χίτσκοκ. Εκτός Μπέκετ στο σανίδι έμεινε αξέχαστη και για την συνεργασία της με τον Λώρενς Ολιβιέ στον Οθέλλο που ανέβασε ο τελευταίος (Ως Δεισιδαίμονα) . 


Ο τρόπος που ερμήνευσε για τον Μπέκετ όμως ήταν και αυτός που μάγεψε τον μεγάλο θεατράνθρωπο τόσο πολύ ώστε μετά από τρεις συνεργασίες με τη Γουάιτλο, της έγραψε το θεατρικό «Footfalls». Η συνεργασία ήταν τόσο έντονη και κουραστική πυο η ίδια την περιέγραψε ωως μια διαδικασία όπου ο Μπέκετ «με χρησιμοποιούσε σαν κομμάτι πηλό το οποίο έπλαθε μέχρι να γίνει στο σχήμα που ήθελε». 

«Πολλές φορές ήταν ένα εργαλείο μαρτυρίου αυτού του τύπου το θέατρο. Ο γιατρός μου είχε έρθει να δει κάποιος πρόβες μας και μου είπε οτι οδεύω προς την τρέλα αν συνεχίσω έτσι. Εγώ φυσικά συνέχισα». 

Κριτικοί από όλο τον κόσμο αναφέρουν την παρουσία της ως μια από τις σημαντικότερες στον θεατρικό χώρο και την απώλεια του θεάτρου αναπλήρωτη. 

Δείτε εδώ κάποιες στιγμές της Γουάιτλο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο