23 Δεκ 2014

«Ελευθέριος Βενιζέλος. 150 χρόνια από τη γέννησή του. Ετόλμησα να υμνήσω...»

Έκθεση με λατρευτικές απεικονίσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου σε έργα τέχνης, αντικείμενα και λαϊκά καλλιτεχνήματα της εποχής...
Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος. 150 χρόνια από τη γέννησή του. Ετόλμησα να υμνήσω...» πραγματοποιείται έως τις 30 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στους Δελφούς. 

Στα εγκαίνια την έκθεση προλόγισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Ελένη Αρβελέρ και στη συνέχεια μίλησαν ο διευθυντής του Κέντρου καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος και η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.


Η μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει κατά καιρούς εμπνεύσει εικαστικούς καλλιτέχνες και χαράκτες, έχει αποτυπωθεί σε χρηστικά και μη αντικείμενα, σε υφαντά, λαϊκές λιθογραφίες καθώς και σε άλλα είδη τέχνης. 


Η έκθεση επικεντρώνεται στις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο του Ελευθέριου Βενιζέλου μέσα από ποικίλα τεκμήρια και εκθέματα, όπως επιστολές, ποιήματα, μετάλλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, κεντήματα, ενθυμήματα, εργόχειρα, φωτογραφίες χαρακτικά και σύγχρονα έργα τέχνης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εμφανίζεται ως «Ζευς Ελευθέριος», ως νέος Οδυσσέας, ως Ηνίοχος- Ήλιος, ως Ηρακλής και Λεωνίδας και ως λαϊκός ήρωας, φουστανελάς.
Παράλληλα παρουσιάζεται ανέκδοτο, χειρόγραφο και έντυπο, υλικό, στο οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναφέρεται ως ο «Μέγιστος των Ελλήνων», «Γίγας», «Πολυμήχανος», «Ο Προστάτης του Γένους μας», ο «Πανελλήνιος Πόθος», «Θρίαμβος του Ελληνισμού», «Ο Θεοπρόβλητος αρχηγός», «Τρισμέγιστος Εθνάρχης», «Ο Λατρευτός» κ.ά.


Τα εκθέματα προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, τη συλλογή Νικήτα και Ευαγγελίας Σταυρινάκη, την Συλλογή της Alpha Bank, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής καθώς και από διάφορες ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα, ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κωνσταντίνος Μίχος, ο Δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, η Πρόεδρος των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Δήμητρα Φιλίππου και η προϊσταμένη της Ι’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο