28 Δεκ 2014

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες σειρές του 2014 - Η ΛΙΣΤΑ ΚΡΥΒΕΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Η λίστα με τις δέκα καλύτερες σειρές του 2014 που συνέταξε το περιοδικό Time ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από φανατικούς οπαδούς αγαπημένων σειρών, καθώς σειρές όπως....
το Game of Thrones ή το House of Cards έμειναν εκτός.

Βρισκόμαστε στην εκπνοή του 2014, και οι λίστες με τα καλύτερα ή τα χειρότερα της χρονιάς πρόκειται να μας απασχολήσουν ιδιαιτέρως και να μας βοηθήσουν να κάνουμε την καθιερωμένη ετήσια ανασκόπηση επισημαίνοντας γεγονότα που αξίζουν την προσοχή μας. Εκτός βέβαια από μία υπενθύμιση των σημαντικότερων πραγμάτων που έλαβαν χώρα το 2014, οι λίστες αυτές λειτουργούν ως μία εξαιρετική αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό, κάποιες φορές ως πολύτιμοι οδηγοί και κάποιες άλλες, όπως αυτές με τους σημαντικότερους ανθρώπους της χρονιάς, ως πηγή έμπνευσης και παραδείγματα προς μίμηση.

Όσον αφορά στα τηλεοπτικά δρώμενα (του εξωτερικού), το 2014 ήταν μία χρονιά που παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον με νέες και παλαιότερες σειρές να βάζουν τα δυνατά τους και το τηλεοπτικό κοινό να παρακολουθεί εναγωνίως κάθε τηλεοπτική απόπειρα που είχε να προτείνει κάτι το διαφορετικό. Το περιοδικό Time λοιπόν, που έχει τη δύναμη να επηρεάζει και να διαμορφώνει συνειδήσεις με τις λίστες του, συνέταξε τη λίστα με τις 10 καλύτερες σειρές του 2014, όπως τουλάχιστον τις είδε και τις σχολίασε ο αρθρογράφος James Poniewozik.

Και αν περιμένετε μέσα σε αυτήν να δείτε σειρές όπως το Game Of Thrones ή το House of Cards ή το True Detective ή έστω το Homeland, το Masters of Sex και το Suits, τότε οι φανατικοί των παραπάνω σειρών θα απογοητευτείτε αρκετά. Καμία από τις σειρές δεν συμπεριλαμβάνεται στην εν λόγω λίστα, ξεσηκώνοντας ήδη θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι ζητούν τη δικαίωση εξαιρετικών δουλειών που έμειναν εκτός.

Ας δούμε λοιπόν τη λίστα του James Poniewozik από την ανάποδη:




10. Silicon Valley

Στα γκαράζ του Σαν Φρανσίσκο γεννιούνται οι μεγαλύτερες ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο και φυτρώνουν κολοσσιαίες εταιρείες με άφθονο χρήμα. Οι φανατικοί με την τεχνολογία θα βρουν στη σειρά τον επίγειο παράδεισό τους και όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο δουλειάς των geeks. Μία σειρά χωμένη βαθιά στο σήμερα, με τα start ups να εμφανίζονται σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή αλλά και με ένα εξαιρετικό καστ κωμικών ηθοποιών.




9. High Maintenance (Vimeo)

Με μόλις 5 επεισόδια και παρά το γεγονός ότι προβλήθηκε αποκλειστικά στο Vimeo, η σειρά όχι μόνο απέκτησε φανατικό κοινό αλλά κατάφερε να διεκδικήσει και μία θέση στη λίστα με τις καλύτερες σειρές της χρονιάς. Ανεξάρτητη παραγωγή του ζευγαριού Ben Sinclair και Katja Blichfeld, η σειρά αν και έχει κεντρικό ήρωα έναν ντίλερ μαριχουάνας εστιάζει στους πελάτες του και αναζητάει τα αίτια που τους οδηγούν στην αγορά ναρκωτικών και τους λόγους για τους οποίους αναζητούν να δραπετεύσουν από την καθημερινότητα με αυτόν τον τρόπο. Η απήχηση της σειράς, οδήγησε τους υπεύθυνους του Vimeo να προβούν στη χρηματοδότηση της για έναν νέο κύκλο επεισοδίων.




8. Louie

Ένας μικρός φιλόσοφος αναδεικνύεται μέσα από ένα εξαιρετικό stand up comedy και είναι αποφασισμένος να προκαλέσει, να μας κάνει να γελάσουμε και τελικά να μας βοηθήσει να βρούμε κοινά σημεία ή να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που ήταν βαθιά κρυμμένες. Αν και ξεκίνησε με μέτριες κριτικές και επιφυλακτικό κοινό, η σειρά που σπάει κάθε δομή κωμωδίας καθώς κάθε επεισόδιο έχει τον δικό του χαρακτήρα (π.χ. ένα επεισόδιο μπορεί να διαρκεί 90 λεπτά), κατάφερε τελικά να αποκτήσει φανατικό κοινό, να βρεθεί πολλές φορές υποψήφιο στα βραβεία EMMY και τελικά να αναδείξει το ταλέντο του πρωταγωνιστή Louis C.K. , ο οποίος γράφει, σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί, επιμελείται ακόμα και τη μουσική.




7. Broad City

Κωμική σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται για δύο χρόνια στο διαδίκτυο, απέκτησε φανατικό κοινό και βρήκε μία θέση στους τηλεοπτικούς δέκτες. Πρωταγωνίστριες δύο άνεργες φίλες οι οποίες έχουν αποφασίσει να τα ζήσουν όλα στο Μανχάταν από το φλερτ στους δρόμους της πόλης ως καμένες στιγμές γεμάτες ναρκωτικά. Αν η βαθμολογία του IMDB σημαίνει κάτι, το 8.4 που έχει, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία καλή σειρά. 




6. Last Week Tonight with John Oliver

Θα πίστευε κανείς ότι τα σατυρικά δελτία ειδήσεων δεν έχουν τίποτα το καινούριο να δώσουν στο τηλεοπτικό κοινό. Παρόλα αυτά ο βρετανός κωμικός John Oliver κατάφερε με όπλα του την αφοπλιστική ειλικρίνεια να αναχθεί σε σύμβολο της πολιτικής σάτιρας, να τα βάλει με όλους και με όλα χωρίς λογοκρισία και μάλιστα χωρίς καν να εξαιρέσει από το πεδίο σάτιρας ακόμα και τον ίδιο τον τηλεοπτικό σταθμό που τον φιλοξενεί. Ξεκαρδιστικός, άμεσος και επικοινωνιακός πέτυχε να αγγίξει τους τηλεθεατές οι οποίοι διψούν για ανθρώπους που κράζουν… με στιλ.




5. Fargo

Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές της χρονιάς που μας πέρασε καθώς η ομώνυμη οσκαρική ταινία του 1996 μας προδιέθετε για κάτι εξαιρετικά δυνατό. Όπως αναφέρει και ο αρθρογράφος του περιοδικού Time, η σειρά κατάφερε να μην θυμίζει την ταινία, παρά τις κάποιες βασικές ομοιότητες, έχει εξαιρετικό καστ με εξέχουσα μορφή τον Μπίλι Μπομπ Θόρτον ενώ ο κυνισμός και το μαύρο χιούμορ της είναι τα δυνατά της σημεία.




4. Orange is the New Black

Μαύρη κωμωδία, με φανατικό το γυναικείο κοινό, παρουσιάζει τη ζωή μίας γυναίκας που κλείνεται στη φυλακή για μία υπόθεση από το μακρινό παρελθόν της και πρέπει να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον. Μεταξύ των σκηνών που τραβούν την προσοχή είναι οι σκηνές σεξ μεταξύ των γυναικών, ως τρόπος να περνάει η ώρα στη φυλακή.




3. The Good Wife

Δικαστικό δράμα, από την Αμερική, με πρωταγωνίστρια μία σύζυγο και μητέρα η οποία αναλαμβάνει τα ηνία της οικογένειας όταν ο σύζυγός της, εισαγγελέας στο Σικάγο, φυλακίζεται εξαιτίας ενός πολιτικού σκανδάλου με ροζ αποχρώσεις. Παρά τη δημόσια ταπείνωση, η Alicia μαζεύει τα κομμάτια της και ξαναμπαίνει στον εργασιακό στίβο ως συνήγορος σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Σην πραγματικότητα, παρακολουθούμε τις προσπάθειες της πρωταγωνίστριας να σταθεί στα πόδια της, να διεκδικήσει τη θέση της στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και να βγει από το καβούκι που βρισκόταν όλα τα χρόνια του γάμου της. Παράλληλα, παρακολουθούμε και την ιστορία του συζύγου της, που βρίσκεται στη φυλακή, με τις ανατροπές και τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι δημιουργοί της, ταλαντούχοι και ευρηματικοί, στηρίχτηκαν σε ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο, πρότειναν μία άκρως ενδιαφέρουσα, σύγχρονη σκηνοθεσία και επέλεξαν πρωταγωνιστές, που με τις ερμηνείες τους κατάφεραν να την απογειώσουν και να καθηλώσουν το τηλεοπτικό κοινό.



2. The Americans

Η σειρά είναι δημιουργία του πρώην αξιωματούχου της CIA, Joe Weisberg και τοποθετείται λίγο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και την εκλογή του Ronald Reagan στην προεδρία της Αμερικής, μία περίοδο που όλοι αναφέρονταν στην Ε.Σ.Σ.Δ. ως μια "κακιά αυτοκρατορία". Αν και υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις για το πώς θα καταφέρει μία σειρά που είναι τοποθετημένη χρονικά κάποιες δεκαετίες πριν χωρίς λούσα και χλιδή, να ξεπεράσει άλλες επιτυχημένες σειρές, τελικά η «The Americans» κατάφερε να υπερπηδήσει όποιες προκαταλήψεις και με όπλα της ένα υπέροχο σενάριο, τις υποκριτικές ικανότητες των πρωταγωνιστών, πολύ σεξ και τολμηρές σκηνές να κερδίσει τους τηλεθεατές και να βρίσκεται φέτος στη δεύτερη θέση της λίστας του περιοδικού Time.



1.Transparent

Ο καταπληκτικός Jeffrey Tambor, δίνει την ερμηνεία της ζωή του ως Maura Pfefferman, έναν άντρα που βρίσκεται στο στάδιο αλλαγής της ταυτότητάς του σε γυναίκα. Η οικογένειά του, η γυναίκα του και τα τρία παιδιά του αντιμετωπίζουν ο καθένας διαφορετικά αυτήν την προτίμηση του πατέρα/συζύγου τους και συνθέτουν μία πανέμορφη, μελαγχολική και αστεία σειρά. Η σειρά προβλήθηκε από το Amazon που ανοίγει τον δρόμο σε μία διαφορετική μορφή τηλεόρασης ενώ το πρώτο πιλοτικό επεισόδιο βρήκε εξαρχής τρελή αποδοχή από το κοινό που ψήφισε να κυκλοφορήσουν κι άλλα επεισόδια και τελικά δικαιώθηκε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο