29 Οκτ 2014

Μπίλυ Χέηζ: "Ελλάδα, η προσωποποίηση της ελευθερίας μου!"

To New Greek TV επικοινώνησε και συνομίλησε με τον Μπίλυ Χέηζ, τον άνθρωπο που υπέφερε τα πάνδεινα και τελικά απέδρασε από τις τουρκικές φυλακές, αποτελώντας την έμπνευση για....
την ταινία το «Εξπρές του Μεσονυχτίου».

Εν μέσω των αντιδράσεων για την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την Τουρκική Ανεξαρτησία, διαβάστε τι ανέφερε για την ταινία και τις διαφορές της με την πραγματικότητα, την ζωή του σήμερα αλλά και το πέρασμά του από την Ελλάδα, η οποία για αυτόν ήταν… «η χώρα της ελευθερίας». Παράλληλα, μάθετε γιατί δεν μας ξαφνιάζει που επιλέχθηκε να αναρτήσει την Τουρκική σημαία στην Wall Street.

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

Αυτήν την περίοδο, ο Μπίλι Χέηζ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αξιοποιώντας την περιπέτεια που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο: Την καταδίκη και απόδρασή του από τις Τουρκικές Φυλακές. Όλα αυτά, σε ομιλίες διάρκειας περίπου μιας ώρας, στο Barrow Street Theatre, κατά τις οποίες δίνει λεπτομέρειες για τα όσα έζησε στο «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Πολλές από τις πληροφορίες που δίνει έχουν ειπωθεί στις αμέτρητες δηλώσεις που έχει κάνει τις τελευταίες δεκαετίες. Κάποιες άλλες, ήρθαν στην δημοσιότητα πιο πρόσφατα. Δηλώσεις και συνεντεύξεις που, αν τις διαβάσει κανείς, λογικά δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι θα αναρτήσει την τουρκική σημαία στη Νέα Υόρκη, την Ημέρα της Τουρικής Ανεξαρτησίας (η σχετική ανάλυση γίνεται παρακάτω).

Η επικοινωνία μαζί του ήταν σύντομη, αλλά περιεκτική. Ίσως όχι συνέντευξη, αλλά μια χαλαρή κουβέντα, από έναν άνθρωπο με το δίκια και τα άδικά του, τα σωστά και τα λάθη του, έχει κάτι να πει.

«Να ξέρεις ότι ένα από τα καλά που μου έκανε η φυλακή, αλλά και η απόδρασή μου, είναι ότι πλέον εκτιμώ στην ζωή το παραμικρό, εκτιμώ την στιγμή. Δεν παίρνω πια τίποτε ως δεδομένο. Κατάλαβα πόσο γλυκιά και πολύτιμη είναι η ζωή μας.», είναι τα πρώτα λόγια του Μπίλι Χέηζ στο New Greek TV σχετικά με το πόσο τον άλλαξε η εμπειρία του στην Κωνσταντινούπολη.

«Η καταδίκη μου σε ισόβια κάθειρξη ήταν, ταυτόχρονα, το χειρότερο, αλλά και το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην ζωή μου. Για αυτό με βλέπεις και κάνω τώρα αυτά τα σόου: Μοιράζομαι με το κοινό όλα όσα ανακάλυψα σε αυτό το μακρύ και θαυμάσιο ταξίδι μου με το Εξπρές του Μεσονυχτίου».



«Όταν υπέγραψα με την Columbia δεν είχα λόγο στο σενάριο»

Στην ταινία «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου», διαπιστώνονται αρκετές αποκλίσεις σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, τουλάχιστον όπως αποτυπώνονται στο βιβλίο. Βασικότατα παραδείγματα είναι α) ο τρόπος απόδρασης (στην πραγματικότητα έγινε μέσω θαλάσσης, όταν είχε μεταφερθεί στις φυλακές ενός νησιού και έκλεψε ένα πλοιάριο), β) το γεγονός ότι δεν σκότωσε ο ίδιος τον σαδιστή σωφρονιστικό υπάλληλο, γ) ότι δεν έφαγε ποτέ την γλώσσα του «καρφιού» της φυλακής και δ) ακόμη περισσότερο, ότι ποτέ δεν καταφέρθηκε εναντίον των Τούρκων στο Δικαστήριο. Ο ίδιος κατακρίνει αυτές τις αποκλίσεις. Τον ρωτήσαμε λοιπόν, εάν γνώριζε για αυτές, πριν βγει η ταινία στις αίθουσες.

«Με το που επέστρεψα στις ΗΠΑ, ξεκίνησα αμέσως την συγγραφή του βιβλίου με τίτλο ‘Το Εξπρές του Μεσονυχτίου’. Το βιβλίο αυτό επιλέχθηκε από την Columbia για να γίνει ταινία πριν καλά – καλά προλάβω να το τελειώσω. Έγιναν όλα πάρα πολύ γρήγορα, με την μορφή…ανεμοστρόβιλου. Βέβαια, γνώριζα ότι από την στιγμή που θα βάλω την υπογραφή μου και θα εκχωρήσω τα δικαιώματα σε κάποιο στούντιο, από εκεί και πέρα, τίποτε δεν εξαρτάται από εμένα: Δεν θα έχω πια τον έλεγχο σε ό,τι γίνει», τονίζει στο New Greek TV, απαντώντας σε μια – μάλλον εύλογη – απορία.

Παρόλα αυτά, ο Χέηζ προσκλήθηκε να παρακολουθήσει τα γυρίσματα – που πραγματοποιήθηκαν στην Μάλτα – ενώ ανέπτυξε και στενή φιλία με το alter ego του στην μεγάλη οθόνη: Τον Μπραντ Ντέιβις, ο οποίος έφυγε από την ζωή λίγα χρόνια αργότερα, χτυπημένος από το AIDS.

«Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που ερμήνευσε τον ρόλο ο Μπραντ. Έδωσε την ψυχή και όλο του το είναι πάνω στον ρόλο. Μου λείπει», αναφέρει ο πρώην κρατούμενος των Τουρκικών Φυλακών, για να συμπληρώσει όμως ότι, μέσω των εμφα νίσεών του στο θέατρο, προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να σταθεί στις ανακρίβειες της βραβευμένης ταινίας του Άλαν Πάρκερ.


Όταν είμαι στην σκηνή, διηγούμαι την αληθινή ιστορία και εξηγώ τις διαφορές ανάμεσα στην ταινία και το τι πραγματικά συνέβη. Μετά το τέλος της διήγησής μου, το κοινό έχει στην διάθεσή του δεκαπέντε λεπτά για να μου υποβάλει ερωτήσεις».

«Ελλάδα, η χώρα της ελευθερίας!»

Τόσο στις συνεντεύξεις, όσο και στις εν γένει περιγραφές του ΜπίλιΧέηζ, δεν υπάρχει μεγάλη αναφορά για το πέρασμά του από την Ελλάδα,αμέσως μετά την απόδραση. Όμως, παρέμεινε στην χώρα μας για περίπου τρεις εβδομάδες, μέχρι να τακτοποιηθούν τα έγγραφα και να πάρει το αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη. Ποια ήταν η αντιμετώπισή του στην Ελλάδα;

«Ήμουν σίγουρος ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι Έλληνες να με παραδώσουν στους Τούρκους. Τουλάχιστον όχι για κατοχή 2 κιλών χασίς, για την οποία είχα παραμείνει ήδη πέντε χρόνια στην φυλακή», μας είπε ο Χέηζ, που μόνο ευχάριστες αναμνήσεις έχει από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα μου φέρθηκε υπέροχα, αλλά, επιπλέον, ήταν και για μένα κάτι το υπέροχο: Συμβόλιζε την ελευθερία μου», εξηγεί, προφανώς εννοώντας ότι εάν δεν είχε την δυνατότητα να περάσει τα σύνορα και να βρεθεί σε γειτονική χώρα – με την οποία άλλωστε εκείνη την περίοδο οι Τούρκοι είχαν πιο τεταμένες σχέσεις εν συγκρίσει με σήμερα – τότε πιθανότατα θα είχε συλληφθεί ξανά.

Αν γύριζε ο χρόνος πίσω…

«Δεν μπορώ να γυρίσω στην δεκαετία του ’70 και να σκεφτώ τι θα έκανα και τι δεν θα έκανα από όλα αυτά. Άλλωστε, αυτή είναι η ζωή: Ένα μονοπάτι μεπολλές διακλαδώσεις», καταλήγει ο Μπίλι Χέηζ, για να δώσει την δική του συμβουλή στη νέα γενιά.

«Θέλω να στείλω σε όλους ένα μήνυμα, το οποίο δίνω πάντα: Να κάνετε αυτό που θέλετε, αλλά να ξέρετε τι κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεών σας γιατί θα ζήσετε με τις συνέπειες. Έστω κι αν τις έχετε κολλημένες με ταινία κάτω από το μπράτσο σας (σ.σ. όπως ο ίδιος προσπάθησε να περάσει τα ναρκωτικά),πιστεύοντας ότι δεν θα σας ψάξει κανείς εκεί».

Γιατί ο Χέηζ έκανε «φιλοτουρκική στροφή»;

Πολλοί έχουν εκφράσει απορία τα τελευταία εικοσιτετράωρα για ποιον λόγο ο Μπίλυ Χέηζ επελέγη να αναρτήσει την Τουρκική σημαία την Ημέρα της Τουρικής Ανεξαρτησίας, στην Wall Street. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο ίδιος εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία βασίζεται στα εξής γεγονότα:

1. Το ξέσπασμα του κινηματογραφικού Χέηζ (Μπραντ Ντέιβις) μετά την δευτεροβάθμια 30ετή καταδίκη του (σ.σ. πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 4ετή φυλάκιση) κατά την οποία αποκάλεσε όλους τους Τούρκους «γουρούνια» – ήταν ένα σεναριακό δημιούργημα του Όλιβερ Στόουν.

Στην πραγματικότητα, ο Μπίλι Χέηζ είχε αναφέρει, αν και πικραμένος, ότι «τους συγχωρεί όλους», χωρίς να αυθαδιάσει προς την εισαγγελική έδρα ή να προσβάλει τους Τούρκους. Όμως, η σκηνή αυτή αποτέλεσε αφορμή για νέα κόντρα ανάμεσα στην Τουρκία και τον (αληθινό) πρώην κατάδικο, καθώς το κράτος της γείτονος χώρας, ως αντίποινα – πέρα από το δεδομένο εμπάργκο στην ταινία – έξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψής του μέσω Ιντερπόλ! Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ταξίδευε για χρόνια στο εξωτερικό, καταφέρνοντας τελικά, μετά από χρόνια, να κλείσει το μέτωπο και να επιστρέψει για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη το 2007. Είχε προηγηθεί συνέντευξή του σε Τούρκο δημοσιογράφο το 1999, στο περιθώριο του Φεστιβάλ των Καννών, όπου, για πρώτη φορά, κράτησε αποστάσεις από το επιθετικό σενάριο της ταινίας

2. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συντελεστές της ταινίας αναγνώρισαν ότι ήταν λάθος τους το γεγονός ότι τα κινηματογραφικά στερεότυπα του «Εξπρές» δεν περιελάμβαναν ούτε έναν καλό χαρακτήρα Τούρκο.

3. Για αρκετά χρόνια, εκτός από την αντιπαράθεσή του με το Τουρκικό Κράτος, θεωρείτο «κόκκινο πανί» για τους πολίτες της Τουρκίας, οι οποίοι θεωρούσαν ότι έβλαψε την εικόνα των ίδιων και της χώρας τους. Ο Χέηζ έχει δηλώσει κατ” επανάληψη ότι είχε καλές αναμνήσεις από την Κωνσταντινούπολη και ήθελε να αποκαταστήσει την φήμη του, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι το πρόβλημα το είχε με τις τουρκικές φυλακές και όχι με τους πολίτες.

4. Πριν συλληφθεί, ο Χέηζ ήταν τακτικός επισκέπτης της Τουρκίας, αφού είχε ταξιδέψει εκεί άλλες τρεις φορές. Σε όλα αυτά τα ταξίδια του, είχε καταφέρει να περάσει χασίς στο αεροπλάνο με τον τρόπο που τον… «έκαψε» αργότερα, το οποίο αγόραζε φθηνά και το μοσχοπουλούσε σε φίλους του στις ΗΠΑ. Την τέταρτη και φαρμακερή συνελήφθη, καθώς, μετά από περιστατικό τρομοκρατικής επίθεσης, τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια είχαν αυστηροποιηθεί σημαντικά και τον περίμενε ένας έξτρα έλεγχος στην είσοδο του αεροπλάνου. Όμως, μέχρι να συμβεί αυτό, η Κωνσταντινούπολη του άρεσε και περνούσε ευχάριστα. Βέβαια, η λεπτομέρεια αυτή αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, καθώς, εάν την είχε αναφέρει στο βιβλίο του πριν την παραγραφή, θα κατέληγε στις Αμερικανικές Φυλακές για εμπορία ναρκωτικών!


Πηγή: Newgreektv

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο