28 Οκτ 2014

Αμφίπολη – Μενδώνη: «Ο τάφος έχει δεχτεί ανθρώπινη παρέμβαση»

«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε», δήλωσε η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στη... συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (28/10) στο μουσείο της Αμφίπολης.

Για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις ανασκαφικές εργασίες στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και πώς ήρθε στο «φως» μετά από 2300 χρόνια το εκπληκτικό ψηφιδωτό της αρπαγής της Περσεφόνης.

Μετά την ανακοίνωση, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των ανασκαφών και τα νέα ευρήματα.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν ο τάφος είναι συλημένος, η κ. Μενδώνη απάντησε: «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».

Η κυρία Μενδώνη ρωτήθηκε και για το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το οποίο δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακό, με αυτό του δεύτερου θαλάμου και ποια είναι η άποψη της. «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Άρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα», απάντησε η κ. Μενδώνη.


«Το ποιος είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες», πρόσθεσε η Γ.Γ του Υπουργείο Πολιτισμού, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο χρονικό περιθώριο για την αποκάλυψη του μυστικού.

Αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη μηχανικών της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρουν στην ανασκαφική ομάδα, λέγοντας ότι, «σε συνεννόηση με τον γγ του Υπουργείου Υποδομών κ. Στράτο Σιμόπουλο, μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα αρχαιολογικά έργα, επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να μας ενισχύσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο διάστημα χρειαστεί»

Τέλος, η κ. Μενδώνη ρωτήθηκε και για την ανάρτηση της κ. Ντ. Κινγκ σχετικά με την ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο του τάφου. «Το 2013 , όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο