30 Οκτ 2014

Όσκαρ 2015: Κι όμως ήδη υπάρχουν φαβορί

Μπορεί να απέχουμε αρκετούς μήνες από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και την 87η απονομή των βραβείων (η οποία θυμίζουμε ότι θα γίνει... το Μάρτιο του 2015), ωστόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήδη υπάρχουν προβλέψεις, φαβορί αλλά και αουτσάιντερ για τα καλύτερα της κινηματογραφικής σεζόν 2014-2015.

Θα είναι άραγε το «Interstellar», του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν, το φετινό «Gravity»;

To «Gone Girl», του Ντέβιντ Φίντσερ, είναι όντως η ταινία της χρονιάς και έχει το Όσκαρ στο... τσεπάκι της, όπως ακούγεται καιρό τώρα, ή υπάρχει κάποιο αουτσάιντερ που θα της «κλέψει» την, για πολλούς δεδομένη, πρωτιά;

Όπως και να έχει πάντως, η φετινή μάχη θα είναι σκληρή, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά πλούσια, κινηματογραφικά, χρονιά, με ταινίες από μεγάλα ονόματα, όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Ντέβιντ Φίντσερ, ο Αλεχάντρο Ινιαουρίτου, ο Τιμ Μπάρτον, ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Πολ Τόμας Άντερσον.

Οι ταινίες λοιπόν που ακούγονται περισσότερο στις ΗΠΑ, και μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για μια θέση ανάμεσα στην τελική επιλογή των υποψηφιοτήτων, είναι το «Boyhood», του Ρίτσαρντ Λινκλάτερ, το «Gone Girl» και το «Birdman» του Ινιαουρίτου.

Το βιογραφικό δράμα «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ, με έναν εξαιρετικό Στιβ Καρέλ και το sci-fi «Interstellar» συζητιούνται επίσης αρκετά, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος για τα γούστα και τις ορέξεις της αμερικανικής Ακαδημίας. Ο Πολ Τόμας Άντερσον, ένας από τους κορυφαίους και πιο αναγνωρισμένους Αμερικανούς σκηνοθέτες επιστρέφει, μετά το «The Master», με το «Inherent Vice», βασισμένο στο βιβλίο του Τόμας Πίντσον και θεωρείται «σιγουράκι» για την τελική επιλογή.

Ακόμα, αρκετά πιθανό είναι να βρει μια θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες και το «Unbroken» της Αντζελίνα Τζολί, αν και δύσκολα θα διακριθεί.

Όσκαρ χωρίς Μέριλ Στριπ δεν γίνονται. Έτσι η δημοφιλής ηθοποιός μάλλον θα αυξήσει τις υποψηφιότητές της σε 19, καθώς συμμετέχει σε τρεις ταινίες φέτος, το «Into the Woods» , το «Suffragete» και το «The Senator's Wife». Όλο και κάποια θα «τρυπώσει» στην τελική λίστα. Ωστόσο τα μεγαλύτερα φαβορί για το όσκαρ γυναικείου ρόλου, είναι η Τζούλιαν Μουρ για το «Still Alice» και η Ρόζαμουντ Πάικ για το «Gone Girl».

Για τον ανδρικό ρόλο, ο Στιβ Καρέλ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά απέναντί του έχει έναν πολύ καλό Μάικλ Κήτον («Birdman») και τον Ραλφ Φάινς («The Grand Budapest Hotel»).

Τέλος, στις ξενόγλωσσες ταινίες, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη είναι μάλλον δύσκολο να κάνει την έκπληξη, σε μια κατηγορία όπου τα φαβορί θεωρούνται το «Mommy» του «παιδιού-θαύματος» του καναδικού κινηματογράφου Ξαβιέ Ντολάν και το τουρκικό «Winter's Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν.

Πάντως μέχρι τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή θα ανακοινωθούν οι φιναλίστ των βραβείων, έχουμε ακόμα μακρύ... κινηματογραφικό δρόμο.

Οικοδεσπότης της βραδιάς θα είναι, για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο ηθοποιός Νιλ Πάτρικ Χάρις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο