16 Σεπ 2014

Ταινιοθήκη της Ελλάδα: «Αυλαία» για την Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου

Η ''Μικρά Αγγλία'' του Παντελή Βούλγαρη είναι η πρώτη ελληνική ταινία που θα διανεμηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας.

Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Σαγκάης με το βραβείο.... καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρώτου γυναικείου ρόλου, ''Μικρά Αγγλία'' σηματοδοτεί την απαρχή μιας στενότερης ελληνοκινεζικής συνεργασίας στον τομέα του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα γενικότερα.

Για τα θέματα αυτά και την εξειδίκευσή τους συζήτησαν νωρίτερα σήμερα, η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου με τον Τονγκ Γκανγκ, υφυπουργό της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών.

Απόψε η κινεζική αντιπροσωπεία και η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρέτησαν την έναρξη της Εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έως τις 18/9.

«Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι νομοθετική ρύθμιση με την οποία η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα αναλάβει ως επίσημος εθνικός φορέας και με ετήσια επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ , την διαφύλαξη της κινηματογραφικής κληρονομιάς» ανέφερε η Άντζελα Γκερέκου.

Την Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου, άνοιξε η ταινία ''Love story στο Πεκίνο'' (2014), εν μέρει γυρισμένη στη Σαντορίνη και σκηνοθετικό ντεμπούτο του τηλεοπτικού αστέρα της Κίνας, Τσεν Σιτσένγκ ο οποίος παραβρέθηκε στην έναρξη μαζί με την συμπρωταγωνίστρια του.

Οι συνολικά οκτώ ταινίες του αφιερώματος επιλέχτηκαν επειδή αντιπροσωπεύουν την κινεζική βιομηχανία κινηματογράφου η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης, με κρατική και ιδιωτική υποστήριξη , είπε ο Λουάν Γκουόζι, αναπληρωτής διευθυντής κινηματογράφου της Κίνας, σε συνέντευξη τύπου λίγο πριν την έναρξη της προβολής, στην Ταινιοθήκη. Όταν ρωτήθηκε για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης στην Κίνα, ο ίδιος απάντησε στους Έλληνες δημοσιογράφους: «Οι καλλιτέχνες έχουν μεγάλο περιθώριο ελευθερίας αλλιώς δεν θα είχαμε 600 ταινίες ετησίως» και πρόσθεσε ότι οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 3,6 δισ. δολάρια το 2013.

«Χαιρετίζουμε μια κινηματογραφία 110 χρόνων στην Ελλάδα που έχει πολλούς φίλους. Ο κινεζικός κινηματογράφος είναι ο μοναδικός στον κόσμο που δεν έχει πρόβλημα, διαθέτει τεράστιο δυναμισμό με ταινίες που απευθύνονται από το ευρύ κοινό έως σινεφίλ» είπε η διευθύντρια της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού.

Η αντίστοιχη εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου στην Κίνα την ερχόμενη χρονιά, θα είναι η πρώτη δράση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει κινηματογραφικές συμπαραγωγές μεταξύ των δύο χωρών, συνεργασία μεταξύ της ΝΕΡΙΤ και της κρατικής κινεζική τηλεόρασης, υποστήριξη διανομής των ελληνικών ταινιών στην Κίνα αλλά και την δημιουργία θεσμικού πλαισίου, συνεργασίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με τις αντίστοιχες της Κίνας, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο