11 Σεπ 2014

Μεγάλο πλούτο και εξουσία «κρύβει» ο τάφος της Αμφίπολης – Ολα τα σενάρια για τη σύληση του μνημείου και την ταυτότητα του νεκρού

Σημάδια μεγάλου πλούτου και σημαίνοντος προσώπου που έχει ταφεί στο λόφο Καστά, θεωρούνται τα μέχρι στιγμής ευρήματα με τελευταία τα τρία μέρη επιστυλίου, τα οποία είναι ιωνικού ρυθμού, με ίχνη... μπλε και κόκκινου χρώματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλα εντυπωσιακά επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές και τα οποία βρίσκονται στον προθάλαμο με τις Καρυάτιδες. Τα τρία επιστύλια που βρέθηκαν σήμερα έχουν διαστάσεις 1 μέτρο επί 15 εκ., 80εκ. επί 15 εκ. και 60εκ. επί 15εκ. και βρέθηκαν ακριβώς κάτω από τις Καρυάτιδες.

Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ένα βήμα από το επόμενο δωμάτιο του τάφου το οποίος ενδεχομένως να έχει τις απαντήσεις που όλοι αναζητούν. Η Κ. Περιστέρη και η ομάδα της απομακρύνει σιγά – σιγά το χώμα που βρίσκεται πίσω από τις Καρυάτιδες ώστε να δουν τη μαρμάρινη επιφάνεια που εικάζεται ότι είναι από λευκό Θασίτικο μάρμαρο και «δένει» όλα τα ευρήματα πλούτου και πολυτέλειας.

Μεγάλο πλούτο και εξουσία «κρύβει» ο τάφος της Αμφίπολης – Ολα τα σενάρια για τη σύληση του μνημείου και την ταυτότητα του νεκρού

Σύμφωνα με το παλαιό στέλεχος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Ιορδάνη Δημακόπουλο, η ύπαρξη των δύο σφραγιστικών τοίχων στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου και στον εσωτερικό διαφραγματικό τοίχο δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς ήταν κάτι που συνηθιζόταν Ιδίως όταν δεν υπήρχαν θυρόφυλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έκλειναν τον τάφο με σφραγιστικούς τοίχους από πωρόλιθο και χωρίς συνδετικό κονίαμα ανάμεσά τους.

Οπως αναφέρει ο κ. Δημακόπουλος μιλώντας στην Ελευθεροτυπία τα «πρωτοφανή» σ” αυτόν τον τάφο σε σχέση με τους υπόλοιπους μακεδονικούς είναι ο γλυπτός διάκοσμος και ο κτιστός υπερμεγέθης περίβολος. Κατά τα άλλα, είναι ένα τυπικό δείγμα μακεδονικού τάφου. Η προσπέλασή του είναι μετωπική, ασχέτως αν έχει σκαλιά, αν προηγείται κτιστός δρόμος ή απλώς ένας διάδρομος με χώμα.

Μεγάλο πλούτο και εξουσία «κρύβει» ο τάφος της Αμφίπολης – Ολα τα σενάρια για τη σύληση του μνημείου και την ταυτότητα του νεκρού

Εν τω μεταξύ φουντώνουν τα σενάρια και για τις Καρυάτιδες που βρέθηκαν το Σάββατο καθώς εκτιμάται ότι είναι ολόσωμες. Αυτό αφήνεται να εννοηθεί και από την σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από το υπουργείο. Αλλωστε και στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή οι Καρυάτιδες από το ύψος του στήθους και κάτω φαίνονται απλά «θαμμένες» στο χώμα που υπάρχει ανάμεσα στο διαφραγματικό τοίχο όπου βρίσκονται και στον τοίχο σφράγισης, χωρίς να γίνεται σαφές το πού σταματά το άγαλμα, αν δηλαδή σταματά στο στήθος ή υπάρχει και σώμα που κρύβεται στο χώμα.

Η φημολογία φουντώνει και για το πρόσωπο που είναι θαμμένο, με το ενδιαφέρον να οδηγεί και σε λάθος εκτιμήσεις, όπως ότι βρέθηκαν επιγραφές, κάτι που διαψεύστηκε αμέσως. Ολα άρχισαν όταν βρέθηκαν τα τρία επιστύλια και κρίθηκε σκόπιμο από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές να μεταφερθούν αμέσως εκτός του τάφου αφού στο εσωτερικό του η υγρασία φθάνει το 70% και αν παρέμεναν εκεί θα καταστρέφονταν τα χρώματα.

Μεγάλο πλούτο και εξουσία «κρύβει» ο τάφος της Αμφίπολης – Ολα τα σενάρια για τη σύληση του μνημείου και την ταυτότητα του νεκρού

Ετσι, οι συντηρήτριες τα τύλιξαν σε βαμβάκι και τα μετέφεραν στο μουσείο της Αμφίπολης για να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή και είδαν τη μεταφορά αυτή των επιστυλίων μέσα στο βαμβάκι θεώρησαν ότι πρόκειται για επιγραφές και έτσι άρχισε να κυκλοφορεί η εν λόγω πληροφορία για ανεύρεση δύο επιγραφών με εγχάρακτα ονόματα.

Αναφορικά με το αν είναι ή όχι συλημένος ο τάφος, οι απόψεις συνεχίζουν να διίστανται. Από τη μια υπάρχουν ενδείξεις σύλησης, όπως οι τρύπες που βρέθηκαν στον τοίχο. Από την άλλη αρχαιολόγοι επιμένουν ότι με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τάφος φαίνεται πως δεν έχει συληθεί, ενώ ακόμη και αν είχαν καταφέρει αρχαιοκάπηλοι να βρεθούν στο εσωτερικό θα μπορούσαν να πάρουν πολύ μικρά αντικείμενα, καθώς, θα υπήρχαν εμπόδια για την ασφάλειά τους.

Οσο για τον «ένοικο» του τάφου; Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Μιζούρι Ιαν Γουόρθιγκτον επισημαίνει: «Ο Πτολεμαίος έκλεψε το πτώμα του Μέγα Αλέξανδρου και το μετέφερε κάπου στην Αίγυπτο για να το θάψει. Επομένως δεν θα στοιχημάτιζα ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Αλέξανδρος. Μπορεί να είναι η μητέρα του Ολυμπιάδα, η γυναίκα του Ρωξάννη ή ο γιος του Αλέξανδρος, αλλά όχι ο ίδιος».

Από την πλευρά του ο Εκτορ Ουίλιαμς, αρχαιολόγος στο British Columbia του Βανκούβερ υποστηρίζει: «Είναι ένας τεράστιος τάφος και αυτό από μόνο του δείχνει πως φτιάχτηκε για κάποιον που ήταν πλούσιος και είχε εξουσία».

Αλλωστε, η ίδια η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και διακεκριμένη αρχαιολόγος, δηλώνει ότι ο τύμβος κρύβει έναν ή περισσότερους κοσμοπολίτες. «Ενα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς» είπε στην Καθημερινή και τη Γιώτα Συκκά και πρόσθεσε «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Οποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ” αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή- είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο