16 Ιουλ 2014

Καναδάς: Έργο έλληνα καλλιτέχνη διακοσμεί το πάρκο «Γαία»

Τα εγκαίνια ενός γλυπτού – σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνωνέγιναν χθες στο πάρκο «Γαία» που βρίσκεται στον δήμο Town of Mount Royal, ο οποίος... «συνορεύει» με το Parc Extension που φιλοξενεί πολλούς έλληνες ομογενείς.

Το έργο φιλοτέχνησε ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος και αναπαριστά μια σφαίρα με κλαδιά δάφνης και τους Ολυμπιακούς κύκλους. Η κατασκευή του είναι από ατσάλι, το βάρος του 230 κιλά και έχει διάμετρο 1,4 μέτρα.

Τα αποκαλυπτήριά έγιναν από τον δήμαρχο Philippe Roy, ο οποίος κατά τη διάρκεια του λόγου του τόνισε πως το έργο είναι προσφορά της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ στο δήμο, ως φόρος τιμής στην πόλη, από όπου πέρασε δύο φορές η Ολυμπιακή Φλόγα. Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι επιλέχθηκε το πάρκο «Γαία», επειδή το όνομά του είναι ελληνικό και εξαιτίας του γεγονότος ότι συμβολίζει τη Γη, όπως την αποτύπωσε ο Έλληνας γλύπτης, με τις λωρίδες της ειρήνης και τους ολυμπιακούς κύκλους της συμφιλίωσης των λαών.

Δηλώσεις έκανε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Θάνος Καφόπουλος, τονίζοντας πως νιώθει περήφανος που ένα ελληνικό έργο κοσμεί ένα από τα ωραιότερα σημεία του Μόντρεαλ και ευχαρίστησε τόσο τον δήμο, για την υποδοχή του γλυπτού, όσο και τις τέσσερις ελληνικές οικογένειες, που πρόσφερα χρήματα για την κατασκευή του. Πρόκειται για τις οικογένειες Πολ και Μέλπας Καματερού, Νικόλαου Τσατά, Νικόλαου Αρκολάκη και Τζίμυ Χριστόπουλου.

Η Μέλπα Καματερός, πρώην δημοτικός σύμβουλος της περιοχής, σημείωσε ότι με αυτό το γλυπτό οι Έλληνες του Μόντρεαλ αφήνουν το αποτύπωμά τους στην πόλη, απ΄όπου πέρασε η ολυμπιακή φλόγα, δείχνοντας τη συνέχεια της ιστορίας τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο