21 Ιουλ 2014

Αρχαιολογικά ευρήματα: Οι νέες ανασκαφές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα

Η αρχαιολογική σκαπάνη θα "βάλει" μπρος σε νέες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να φέρει στο φως νέα ευρήματα, που θα αποκαλύψουν... καινούριες πτυχές των ελληνικών αρχαίων πολιτισμών.

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, εγκρίθηκε μια σειρά ανασκαφών.

Απλώνονται σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη συμμετοχή ξένων αρχαιολογικών εταιρειών. Ακολουθεί ο κατάλογος των περιοχών:

1. Γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με την ΙΣΤ' ΕΠΚΑ στην αρχαία Όλυνθο, Π.Ε.Χαλκιδικής.

2. Ανασκαφική και γεωφυσική έρευνα από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με την ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στη θέση Γυψάδες Κνωσού, Π.Ε. Ηρακλείου.

3. Γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών σε συνεργασία με την ΚΖ' ΕΠΚΑ, στην Αρχαία Μεθώνη Πιερίας.

4. Γεωφυσικές έρευνες στη νότια Εύβοια από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή.

5. Αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με τη Γ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην πεδιάδα Μάζι, Π.Ε. Αττικής.

6. Αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα από το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, στη δυτική Αργολίδα, μεταξύ των χωριών Σχινοχώρι, Στέρνα και Λυρκεία.

7. Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, σε συνεργασία με τη ΙΕ' ΕΠΚΑ, στη Σκοτούσα, Δήμου Φαρσάλων, Π.Ε. Λάρισας.

8. Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, στο σπήλαιο του Κύκλωπα στη νήσο Ηρακλειά.

9. Ανασκαφική έρευνα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΚΔ' ΕΠΚΑ, στο Σταυρωμένο Ανατολής Ιεράπετρας.

10. Γεωφυσικές διασκοπήσεις από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με τη ΛΘ' ΕΠΚΑ, στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας.

11. Ανασκαφική έρευνα από τη ΙΗ' ΕΠΚΑ, στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πιστύρου, Δήμου Νέστου, Π.Ε. Καβάλας.

12. Ανασκαφική έρευνα από τη ΛΔ' ΕΠΚΑ, στη θέση «Ψαλίδα», Δήμου Φαρκαδώνας, Π.Ε. Τρικάλων.

13. Υποθαλάσσια γεωφυσική έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στη νησίδα Μήτρου Π.Ε. Φθιώτιδας.

14. Ενάλια γεωλογική αρχαιολογική έρευνα σε βυθισμένες αρχαίες εγκαταστάσεις στη Κρήτη (Αγ. Θεόδωροι, Ελούντα, Καλό Χωρίο), από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

15. Έγκριση του αιτήματος του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών για τη διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στo Κάστρο Απαλίρου Νάξου (Apalirou Environs Project – AEP), για το 2014, σε συνεργασία με την 2η ΕΒΑ και την ΚΑ΄ ΕΠΚΑ.

16. Έγκριση του αιτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στη θέση «Λούτρες» Μόχλου, Δήμου Σητείας, σε συνεργασία με τη 13η ΕΒΑ, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2014-2018).

17. Άδεια συνέχισης της πανεπιστημιακής ανασκαφής στους Φιλίππους, κατά το έτος 2014, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, κ. Αριστοτέλη Μέντζου. Η ανασκαφή θα πραγματοποιηθεί στις οικιστικές νησίδες που αναπτύσσονται ανατολικά του Οκταγώνου της πόλης των Φιλίππων, ΠΕ Καβάλας.

18. Χορήγηση άδειας για τη συνέχιση για το έτος 2014 της αρχαιολογικής έρευνας στις δυτικές ακτές του νότιου Παγασητικού Κόλπου από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο