17 Απρ 2014

New York Times: Αφιέρωμα στις δημιουργίες-κραυγές στους τοίχους της Αθήνας

Αφιέρωμα στα γκράφιτι και στους τοίχους της Αθήνας κάνουν μέσα από άρθρο τους οι New York Times. Στο δημοσίευμα με τίτλο «Οδοιπορικό στην Αθήνα, τα γκράφιτι αξίζουν όσο χίλιες λέξεις απόγνωσης», οι New York Times συνομιλούν με...
street artists της αθηναϊκής σκηνής και λαμβάνοντας μαρτυρίες από όσους ζουν στο κέντρο της πόλης, επιχειρούν να δώσουν σάρκα και οστά στα όσα λένε οι δημιουργίες-κραυγές στους τοίχους της ελληνικής πρωτεύουσας. 

Για τις ανάγκες του αφιερώματος συνάντησαν τους καλλιτέχνες iNO, Cacao Rocks, This is Opium και Mapet, κάνοντας βόλτα στους δρόμους γύρω από το Γκάζι, τα Εξάρχεια και άλλες περιοχές του κέντρου.

«Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από αυξανόμενη πίεση«, δήλωσε ο iNO, που όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για έναν γλυκομίλητο άνθρωπος που έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή όσον αφορά στην κοινωνική κατάσταση της χώρας λόγω της κρίσης, όπου ακόμη και οι πιο νέοι είναι αντιμέτωποι με ένα ζοφερό μέλλον. Ως εκ τούτου, όπως είπε, οι νέοι «αισθάνονται την ανάγκη να δράσουν, να αντισταθούν και να εκφραστούν». 

Όπως παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα, «τα γκράφιτι στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχουν ακμάσει εδώ και δεκαετίες. Αλλά σε μια χώρα όπου η αντιξοότητα των πολέμων και η στρατιωτική δικτατορία έχουν ήδη διαμορφώσει την εθνική ψυχή, η οικονομική κατάρρευση των πέντε τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη μίας δημιουργικής ενέργειας που έχει μετατρέψει την Αθήνα σε μια σύγχρονη Μέκκα όσον αφορά στην τέχνη του δρόμου στην Ευρώπη».

«Aν θες να μάθεις τι γίνεται σε μια πόλη, τότε παρατήρησε τους τοίχους της», τόνισε μάλιστα ο iNO, προσθέτοντας πως «κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα καταλάβεις…».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο