17 Απρ 2014

Οι καλλιτεχνικοί εγκέφαλοι είναι “δομικά διαφορετικοί”, λέει νέα έρευνα

Είναι κοινοτοπία να λέμε ότι οι καλλιτέχνες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους αλλά νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι ο εγκέφαλός τους είναι και δομικά διαφορετικός.

Η μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στη... NeuroImage εξέτασε μέσω σάρωσης τον εγκέφαλο 21 σπουδαστών της Τέχνης και 23 που δεν ήταν καλλιτέχνες, με μία μέθοδο που ονομάζεται Μορφομετρία βασισμένη σε Ογκοστοιχείο (Voxel-based morphometry).

Στατιστικές συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες έδειξαν ότι ο καλλιτέχνης έχει περισσότερη φαιά ουσία στα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την οπτική απεικόνιση και τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας (η ικανότητα χρήσης των δαχτύλων και χειρισμού με επιδεξιότητα διαφόρων αντικειμένων).

Παρόλο που το εύρημα αποκαλύπτει σίγουρα μια ανατομική διαφορά, δεν αποδεικνύει ότι τα ταλέντα των καλλιτεχνών έμφυτα. Η ισορροπία μεταξύ της επιρροής του περιβάλλοντος και της καλλιέργειας του ατόμου δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί και οι συγγραφείς λένε ότι η εκπαίδευση και η ανατροφή παίζουν σίγουρα ρόλο στην ικανότητα ανάπτυξης ενός ταλέντου.

Οι σαρώσεις ακολουθήθηκαν με ποικίλα σχεδιαστικά τεστ, με τους ερευνητές να καταλήγουν στο ότι εκείνοι που είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ συνήθως είχαν περισσότερη γκρι και λευκή ουσία στις περιοχές λεπτής κινητικότητας.

“Τα άτομα που είναι πιο επιδέξια στο σχέδιο φαίνεται να έχουν πιο αναπτυγμένες δομές στις περιοχές του μυαλού που ελέγχουν τη λεπτή κινητικότητα και τη διαδικαστική μνήμη (αυτή που συγκρατεί διαδικασίες)” εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Rebecca Chamberlain, από το πανεπιστήμιο KU Leuven του Βελγίου.

Οι καλλιτέχνες επίσης φαίνεται πως είχαν περισσότερη γκρι ουσία στο μέρος του εγκεφάλου που λέγεται βρεγματικός λοβός, μια περιοχή που περιλαμβάνει ένα εύρος δραστηριοτήτων όπως την ικανότητα στην φαντασία, στην ανακατασκευή και όλα αυτά σε συνδυασμό με την οπτική απεικόνιση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης καταλήξει ότι υπάρχουν διαφορετικές δομικές συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά άτομα, με κάποιες από τις διαφορές να έχουν να κάνουν με το φύλο.

Μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο, εντόπισε ότι οι εγκέφαλοι των ανδρών έχουν περισσότερες νευρικές συνδέσεις ανάμεσα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και το πίσω, τη στιγμή που οι εγκέφαλοι των γυναικών είχαν περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί οι άντρες είναι καλύτεροι στο “να διαβάζουν χάρτες” ενώ οι γυναίκες είναι καλύτερες στο “να θυμούνται μια συζήτηση”.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο