19 Φεβ 2013

Ποιοι είναι ο Αγάθωνας και οι Koza Mostra που πάνε Eurovision


Ο ελληνικός τελικός του διαγωνισμού της Eurovision ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με την ανακοίνωση του ονόματος εκείνου που το Μάιο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Δεύτερο Ημιτελικό του 58ου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού στις 16 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας, που δεν είναι άλλο από το ρεμπέτη Αγάθωνα και το συγκρότημα Koza Mostra, με το τραγούδι «Alcohol is free».

Το τραγούδι, σε μουσική...
Ηλία Κόζα και στίχους Στάθη Παχίδη επελέγη μετά από ψηφοφορία κοινού και κριτικής επιτροπής σε ποσοστό 50/50, κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Τελικού Eurosong 2013 – A Mad Show!, που διεξήχθη στο Gazi Music Hall.

Ήταν η έκπληξη αυτής της Eurovision, σύμφωνα με τους περισσότερους, και τελικά θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό. Ποιος είναι, όμως, ο Αγάθωνας και ποιοι οι Koza Mostra;

ΑγάθωναςΟ Αγάθωνας Ιακωβίδης, που όμως έγινε γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό του Νομού Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονται από τον κοινωνικό του περίγυρο και είναι έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.

Πιο συστηματικά, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, σε ηλικία 16 ετών, οπότε και άρχισε να πιάνει στα χέρια του μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο και να προσπαθεί να αποτυπώσει πάνω τους τα μουσικά του ακούσματα. Ό,τι έμαθε δηλαδή από μουσική, το έμαθε μόνος του.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης, μετά από δυο χρόνια, το 1973. Σύντομα, αντιλαμβάνεται ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει και στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Το 1977 αποφάσισε να ιδρύσει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Και λίγα χρόνια μετά παίρνει την απόφαση να κατέβει στην Αθήνα, όπου και συνεργάστηκε το 1981 με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, ενώ είχε εμφανιστεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Από το 1987 επέστρεψε για να εργαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Παντρεμένος με την Εριφύλη Χοντολίδου, ο ρεμπέτης απέκτησε και ένα γιο, σήμερα 20 ετών, τον Νίκο, ο οποίος συμμετέχει στις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ- 3 για το ρεμπέτικο τραγούδι, σε επιμέλεια Πάνου Σαββόπουλου.

Και μετά από όλα αυτά, τον προσέγγισαν οι Koza Mostra και του πρότειναν να συνεργαστούν! «Η αντίδραση μου ήταν θετική! Δεν έχω κολλήματα και τέτοια. Οι κανονικοί φίλοι και συνάδελφοι είχαν θετικά σχόλια, οι ακανόνιστοι δεν μας ενδιαφέρουν» είχε δηλώσει ο ρεμπέτης.

Σε συνέντευξή του πριν από λίγες μέρες, ο Αγάθωνας δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να κάνει γυμνή φωτογράφηση, ενώ αποκάλυψε πως στα νιάτα του έκανε γυμνισμό!

KOZA MOSTRA 
Ο Ηλίας Κόζας, ο ιδρυτής του συγκροτήματος «Koza Mostra», είναι ο βασικός τραγουδιστής των «Cabaret Balkan» εδώ και 3 χρόνια, έχει κάνει πολλές κοινές εμφανίσεις με τους «Άγαμους θύτες» για περίπου 2 χρόνια, αλλά και πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια δημιουργίας κάτι πιο… προσωπικού, ο Ηλίας πριν από μόλις ένα χρόνο δημιούργησε τους «Koza Mostra». Το συγκρότημα έχει καταφέρει πολλάκις να ξεσηκώσει το κοινό ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, μιας και είχαν βρεθεί και στην Γαλλία στο φεστιβάλ «La Kumpania».

Ο «εγκέφαλος» των «Koza Mostra» δήλωσε ότι θα έκανε γυμνό εξώφυλλο για ένα cd και χαρακτήρισε την πρόταση γάμου ως το πιο ακραίο πράγμα που έκανε για μία γυναίκα!
Εκτός από τον Ηλία Κόζα, που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος είναι ο Αλέξης Άρχοντης στα ντραμς, ο Στέλιος Σιώμος στην κιθάρα, ο Χρήστος Καλαϊτζόπουλος στο ακορντεόν και ο Βασίλης Ναλμπάντης στην τρομπέτα.

Μάλιστα, οι «Κoza Mostra» μαζί με τον Αγάθωνα είχαν ανεβάσει στο facebook ένα ποστ που τους έκανε ακόμη πιο συμπαθείς στο ευρύ κοινό, ποστ που ανέφερε πως «πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε στη Γιουροβίζιον από τη στιγμή που μάθαμε ότι οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να πληρώσουν γι' αυτήν».

Το μόνο που μένει τώρα είναι να φορέσουν και στην παγωμένη Σουηδία τις σκοτσέζικες φούστες τους, τα all-star παπούτσια τους και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να ξεσηκώσουν όλο το στάδιο με το κομμάτι τους, ώστε να μπορέσουμε να τους απολαύσουμε και το βράδυ της 18ης Μαΐου στον Τελικό του Μουσικού Διαγωνισμού!












Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο